Linkovi

Čuveni festival 'Mardi gra' u Nju Orleansu koji se oporavlja


Tradicionalni karneval Mardi gra, koji se održava svake godine krajem februara u Nju Orleansu, ove godine je imao nešto manje posetilaca jer se taj grad još oporavlja od teških poplava izazvanih uraganom Katrina, pre šest meseci. Ali kako izveštava dopisnik Glasa Amerike, Greg Flakus, mnogi Afroamerikanci čine sve da održe u životu sopstvene tradicije povezane sa tim karnevalom.

Pesme i napevi Mardi gra Indijanaca postali su sastavni deo kulture Nju Orleansa. Ali Mardi gra Indijanci nisu pravi Indijanci već Afroamerikanci koji učestvuju u karnevalu odeveni u komplikovane kostime od perja. Reči pesama koje pevaju potiču iz različitih izvora, uključujući afričke jezike koje su u nju Orleans doneli afrički robovi. Nasledje Mardi gra Indijanaca čuva se u Bekstrit muzeju, drvenoj kućici u čuvenom Francuskom kvartu. Direktor muzeja, Silvester Frensis, kaže da veza izmedju Afroamerikanaca i američkih Indijanaca potiče iz 19. veka, kada su neka indijanska plemena pomagala odbeglim robovima:

”Američki indijanci pomagali su crncima da beže od ropstva i mi im zbog toga odajemo priznanje. A kada dodje karneval ponašamo se i glumimo kao američki Indijanci.

Silvester Frensis kaže da Mardi gra Indijanci i ove godine poštuju tradiciju uprkos činjenici da su mnogi od njih izgubili svoje kuće u uraganu i da je i medju članovima bilo poginulih:

”Većina je izgubila čitave kuće. I moja je uništena, ali je muzej srećom poštedjen.“

Medjutim, Silvester Frensis kaže da ga sada zabrinjava održavanje tradicije jer je veliki broj Mardi gra Indijanaca raseljen. Mnogi od njih morali su da prevale velike razdaljine da bi učestvovali u karnevalu. Ali on kaže da tradicija mora da se održi. Pored učešća u ovogodišnjem karnevalu pripadnici klubova Mardi gra Indijanaca planiraju da nastupe na priredbama tokom dva vikenda u martu. Bekstrit muzej otvoren je preko cele godine.

XS
SM
MD
LG