Linkovi

Dodeljeni Oskari za tehnička dostignuća


Medju ovogodišnjim dobitnicima našli su se nemački inženjeri koji su konstruisali nov objektiv za filmske projekcije i jedna grupa iz Ukrajine koja je sagradila žiroskopski stabilizovani kran za filmsku kameru. Ta i druga tehnička dostignuća pomažu tvorcima filmova da stvore veoma ubedljive iluzije. Predsednik Akademije filmske umetnosti koja dodeljuje Oskare, Sid Ganis, kaže da je tehnologija važan aspekat filmskog biznisa:

”Naš pun naziv je Akademija filmskih umetnosti i nauka, a bez ljudi u tom naučnom delu ne bi bilo ni onih u umatničkom. Postoji uzajamno poštovanje izmedju ta dva dela i zato odajemo priznanje našim inženjerima, tehničarima i zanatlijama.“

Dobitnik Oskara Gari Dimos, poznat po nadimku ”filmski Ajnštajn,“ nagradjen je zbog velikog doprinosa u kompjuterskoj tehnologiji i specijalnim efektima. On kaže da kompjuterski efekti postaju sve usavršeniji:

”Teško je odrediti šta je snimljeno uz pomoć kompjutera, a šta ne. Mislim da je to sjajno, da su se kompjuteri uklopili u infrastrukturu i postali njegov sastavni deo.“

Kako kažu stručnjaci, svi traže perfekciju jer filmski gledaoci nisu više u stanju da uživaju u priči kada gledaju neki stariji film, sa neubedljivim specijalnim efektima, kao što je prva verzija filma King-kong, iz 1933. godine. Na njihovo zadovoljstvo u prošlogodišnjoj rimejk verziji, specijalni efekti dovedeni su do savršenstva.

XS
SM
MD
LG