Linkovi

Ahtisari u Beogradu: Početi razgovore i o drugim pitanjima


Specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pregovore o statusu Kosova Marti Ahtisari predlaže da se osim o decentralizaciji pokrenu direktni pregovori i o drugim pitanjima, inače neutralnim u odnosu na status Kosova.

Ahtisari je naveo da su u nastavku srpsko-albanskog dijaloga takva pitanja manjinska i ljudska prava, kulturno i versko nasleđe i ekonomija. Posle razgovora sa predstavnicima vlasti, šef međunarodnog pregovaračkog tima najavio je da će u Beograd i Prištinu poslati tehničke timove da pripreme nastavak pregovora o praktičnim pitanjima.

Imam puno poverenje da će srpska delegacija aktivno i konstruktivno učestvovati u pregovorima i nemam razloga da sumnjam u to, rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare i dodao da ne postoji krajnji rok za završetak pregovora.

Svi Ahtisarijevi sagovornici u Beogradu istakli su zadovoljstvo početkom bečkih razgovora o decentralizaciji. U razgovoru sa Ahtisarijem, šef diplomatije državne zajednice Vuk Drašković izrazio je uverenje da će posle dogovora o ispunjavanju standarda, uslediti i razgovori o statusu Kosova u kojima će se poštovati Povelja Ujedinjenih nacija i Završni akt iz Helsinkija.

Zadovoljstvo bečkim razgovorima iskazano je i u susretu Ahtisarija sa predsednkom Srbije Borisom Tadićem koji je izrazio spremnost da se u Beogradu ili Prištini, sastane sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom.

U saopštenju Vlade kaže se da je premijer Vojislav Koštunica rekao Martiju Ahtisariju da započeti razgovori o decentralizaciji treba da dovedu do neposrednih razgovora o budućem statusu Kosova, a da rešenje za konačni status mora biti sporazumno i saglasno međunarodnom pravu i evropskim vrednostima.

XS
SM
MD
LG