Linkovi

Petersen: Odluka o statusu Kosova doći će iz Njujorka


Bez obzira na to kakav bude ishod pregovora o budućem statusu, Evropske unija, namjerava da ostane usko uključena, pripremajući Kosovo za evropsko okruženje, jedan je od zaključaka susreta visokog predstavnika EU, Havijera Solane i specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a za Kosovo, Sorena Jesen-Petersena.

Dva su sagovornika razmotrila nekoliko ozbiljnih tema - situaciju u kojoj je Kosovo nakon smrti predsjednika Rugove, početak "ohrabrujućih" direktnih razgovora Beograda i Prištine u Beču i buduće aranžmane evropskog angažovanja.

Soren Jesen-Petersen kaže:"Evropska unija će, bez sumnje, biti ključna institucija koja će biti prisutna na Kosovu nakon utvrdjivanja statusa. Unija se sada i priprema za tu ulogu. Vladavina zakona je jedno polje, policija i pravosuđe. Evropska unija, po mom mišljenju, ima mjesto i u ekonomiji i drugim oblastima. Neće to biti EUMIK-a, jer svi smo uvjereni, gospodin Marti Ahtisari, ja, Kontakt grupa i EU - da je potrebno mnogo "lakše" prisustvo od sadašnjeg. U takvim okolnostima Unija će se angažovati u odredjenim oblastima, imajući odredjene izvršne moći, ali i gradeći mogućnosti lokalnih vlasti. Unija će, dakle, biti na terenu, ali ne kao EUMIK. Mislim da postoji opšta saglasnost da lokalne vlasti moraju preuzeti ogovrnost, a medjunarodno prisustvo bi trebalo da bide u funkciji podrške vlastima ali, u isto vrijeme, zaštite manjina".

Govoreći o budućem statusu Kosova, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a je naglasio da će bazu za to dati dijalog Beograda i Prištine, ključni principi, a sama odluka neće doći ni iz Beograda ni iz Prištine, već iz Njujorka:

"Mislim da kakvo god Kosovo bude, da će to da bude odlučeno na osnovi razgovora Beograda i Prištine, ali i na osnovi veoma jasnih principa Kontakt grupe i eventualno, odluka neće da bude donijeta ni u Beogradu, ni u Prištini, već u New Yorku".

Komentarišući izjave medijima mandatara nove vlade RS , Milorada Dodika, o postojanju različitih rješenja za, po njemu, dvije gotovo identične situacije - Kosovo i RS, gdje se u prvoj ide na nezavisnost, a u drugoj insistira na poštivanju granica, šef kabineta visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak za Glas Amerike kaže da status Kosova nema uticaj na teritorijalni intergritet BiH.

"Bez sumnje da treba da insistiramo na granicama jer su granice BiH jasno odredjene i medjunarodno priznate,. Rezultat ovog bolnog i teškog procesa odredjivanja budućnosti Kosova ne smije imati bilo kakvog uticaja na teritorijalni integritet BIH, njene granice i institucije. Riječ je o dva raziličita pitanja i kosovski proces će imati uticaja samo na Kosovo".

XS
SM
MD
LG