Linkovi

Buš: Irak mora da se operedeli između jedinstva i haosa


Predsednik Buš je izjavio da Irak mora da se opredeli između jedinstva i haosa posle sunitsko-šiitskih sukoba u kojima su posle prošlonedeljnog napada na drevnu šiitsku džamiju u Samari, poginule stotine ljudi. Izveštač Glasa Amerike iz Bele kuće, Skot Sterns, javlja da je predsednik to rekao posle susreta sa italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, koji je najavio da će do kraja godine da povuče italijanske trupe iz Iraka.

Predsednik Buš je rekao da teroristi seju sektaško nasilje, nadajući se da će da unište priliku za formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

«Sada narod Iraka i njegove vođe moraju da se opredele. Izbor je haos ili jedinstvo. Izbor je slobodno društvo ili društvo po diktatu zlotvora koji će ubijati nedužne.»

Predsednik je još jednom osudio napad na šiitsku džamiju u Samari, koji je izazvao seriju osvetničkih napada.

On je osudio napade na svetilišta, istakavši da bi svi trebalo slobodno da upražnjavaju svoju veru. U pogledu strepnji da nasilje između sunita i šiita približava Irak građanskom ratu, američki predsednik je rekao da je tokom proteklih dana razgovarao sa sedmoricom iračkih političkih lidera i da se uverio da svi shvataju ozbiljnost situacije.

On je rekao da su političari rešeni da uprkos teroristima rade na uspostavljanju jedinstvene vlade, isto kao što su se i irački civili opredelili za demokratiju na izborima u decembru.

Predsednik Buš se obratio novinarima u Ovalnoj kancelariji Bele kuće posle sastanka sa italijanskim premijerom Silvijom Berluskonijem, kome se zahvalio na podršci Italije u Avganistanu i Iraku. Uz pomoć prevodioca, Berluskoni je rekao da će se držati plana i povući sve italijanske trupe iz Iraka tokom narednih deset meseci.

«Mi smo objavili plan da progresivno povučemo naše trupe do kraja godine. O tom planu smo se dogovorili i sa našim saveznicima i sa Iračkom vladom.»

Premijer Berluskoni je objasnio da je moguće povući tri hiljade vojnika, pored ostalog, i zbog toga što su oni pomogli da se više od deset hiljada Iračana obuči da održava sopstvenu bezbednost. Američki predsednik je odmah posle konferencije za novinare, otputovao u petodnevnu zvaničnu posetu Indiji i Pakistanu.

XS
SM
MD
LG