Linkovi

DPS prihvatila prijedlog Evropske unije


Glavni odbor Demokratske partije socijalista prihvatio je danas preporuke Evropske unije o uslovima za održavanje referenduma, među kojima je odredba da odluku na referendumu mora da podrži 55 odsto izašlih birača.

Portparol DPS-a Predrag Sekulić rekao je da je Glavni odbor zaključio da su prihvatanjem referenduma kao demokratskog ostvarivanja tog cilja od međunarodne zajednice, legitimisani njeni ciljevi i metode njihove realizacije.

Sekulić je naveo i da je GO ocijenio da je nezavisnost najefikasniji put ulaska u Evropsku uniju, što je strateški razvojni i državni interes DPS-a.

Sekulić je rekao da je GO prihvatajući, iako nestandardne i u praksi nepoznate preporuke Evropske unije pozdravio odluku opozicije da učestvuje u referendumskom procesu.

Sekulić je rekao da GO nije razmatrao mogućnost takozvane »sive zone« koja znači da bi se samostalnost Crne Gore prihvatila ukoliko bi nezavisnost podržao procenat ili dva ispod 55 odsto izašlih birača.

»Nije bilo potrebe rasprave o sivoj zoni. GO je ubijeđen da će rezultata na referendumu biti toliko jasna da neće biti potrebe da se raspravlja o sivoj zoni«, istakao je Sekulić.

SDP protiv Lajčakovog prijedloga

Manji koalicioni partner u crnogorskoj vlasti, Socijaldemokratska partija (SDP), odbacio je prijedlog Evropske unije. Glavni odbor SDP-a je, medjutim, ocijenio da i pored "nepravednih odredbi, obnova državnosti neće biti dovedena u pitanje".

Glavni odbor SDP je pozvao sve gradjane da, "ako ne zbog sebe, onda zbog potomaka, iskoriste demokratsko pravo i nezavisno od vjerske, nacionalne ili političke opredijeljenosti, učestvuju u obnovi zajedničke kuče - Crne Gore". GO je obavezao sve organe, funkcionere i članove stranke da u referendumskoj kampanji "ulože svo političko iskustvo i dovedu do konačnog cilja - nezavisne i medjunarodno priznate Crne Gore".

Proglašenje nezavisnosti iako za nju glasa manje od 55 odsto izašlih?

No, u Podgorici se saznaje da Demokratska partija socijalista kao jednu od opcija nakon referenduma razmatra mogućnost da proglasi nezavisnost u slučaju da rezultat bude nešto ispod 55 odsto izašlih birača.

To je potvrdio i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić koji je rekao da će i pored konceptualne greške modela Evropske unije za većinu na crnogorskom referendumu većina ostati većina.

I crnogorski ministar inostranih poslova Miodrag Vlahović rekao je danas da ukoliko većina na crnogorskom referendumu bude podržala nezavisnost, Državna zajednica će, gubitkom legitimiteta u jednoj od država članica, prestati da postoji.

Socijalistička narodna partija, Narodna stranka i Demokratska srpska stranka će usaglašeno i jedinstveno djelovati u bloku za zajedničku državu političkom koordinacijom na svim nivoima.

To je dogovoreno na današnjem sastanku Predraga Bulatovića, Predraga Popovića i Ranka Kadića nakon prihvatanja glavnih odbora ovih opozicionih partija predloga Evropske unije u vezi sa crnogorskim referendumom.

SNS koja nije učestvovala u dijalogu u kojem je posredovao Miroslav Lajčak objavila ej da podržava zakonski prijedlog EU.

XS
SM
MD
LG