Linkovi

Ptičiji grip registrovan i u Nigeru, u Francuskoj počela vakcinacija živine


Niger je treća afrička država u kojoj je registrovano prisustvo patogenog virusa H5N1, koji izaziva ptičiji grip. To je danas saopšteno iz italijanske laboratorije u kojoj su testirani uzorci uginulih ptica.

Ranije su prve slučajeve ptičijeg gripa potvrdili Egipat i Nigerija.

Nakon 2004. godine, patogeni virsu ptičijeg gripa iz vrste H5 prvi put se pojavio i u Pakistanu.

Japanske vlasti danas su pritvorile dvoje veterinara koji proškle godine nisu prijavili infekcije ptica manje opasnim virusom H5N2 na jednoj farmi kod Tokija.

U Francuskoj je danas počela vakcinacija više od 300.000 ptica u oblasti Land, na jugozapadu zemlje, zbog straha da tom regionu prijeti epidemija ptilijeg gripa.

Francuska je od Evropske komisije dobila dozvolu da vakciniše patke i guske u tri oblasti, od kojih su Loar Atlantik i Vonde - odlučile da ptice ne vakcinišu već da ih zatvore i kontrolišu.

U Francuskoj, koja je najveći proizvodjač zzivine u EU, prošle sedmice je potvrdjeno prisustvo virusa H5N1, kod jedne uginule ćurke na zapadu zemlje. To je ujedno bio prvi slučaj ptičijeg gripa na nekoj farmi u EU. Holandija, koja je drugi proizvodjač živine u EU, takodje planira da vakciniše neke pernate životinje.

Britanija je inače kritikovala vakcinaciju živine, tvrdechi da na taj način mogu da se prikriju simptomi oboljenja kod ptica koje su već zaražene virusom H5N1.

Ruska vlada danas je osnovala Štab za borbu protiv ptičijeg gripa, na čijem je čelu prvipotpredsednik vlade Dmitrij Medvedev.

Zaraza divljih ptica virusom H5N1 do sada je registrovana u šest ruskih regiona: Kabardino Balkariji, Dagestanu, Čečeniji, Kalmikiji, Krasnodarskom i Stavropoljskom kraju. Domaća živina zaražena je u Dagestanu, Kalmikiji, Stavropljskom i Krasnodarskom kraju.

XS
SM
MD
LG