Linkovi

EU: Izručenje haških optuženika ili prekid pregovora sa Beogradom


Šefovi diplomatija Evropske unije pozvali su danas Srbiju da uhapsi i izruči Hagu sve optužene za ratne zločine kako pregovori o stabilizaciji i pridruženju ne bi bili prekinuti.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren je u obrazloženju ocjene Evropske komisije o stepenu saradnje Beograda s Hagom istakao da je ta saradnja čak pogoršana.

Ministri EU su nakon što im je Ren podio izvještaj upozorili Srbiju, ostavljajući, ipak, mogućnost da se "haška priča" uskoro okonča.

"Sada očekujemo da Srbija ostvari punu saradnju sa Tribunalom bez zastoja, što bi trebalo da vodi do hapšenja i transfera u Hag Ratka Mladića i preostalih optuženih. Današnji zaključci Savjeta su vrlo jasni po tom pitanju. Medjutim, ako Srbija ne uspije u tome, nećemo moći da izbjegnemo prekid pregovora, i njihovo stavljanje "na čekanje". Kako je sljedeći krug pregovora zakazan za 4. i 5. april, Srbija još ima nekoliko nedjelja da postigne traženu saradnju. Ovo je pitanje pomirenja i pravde, ali i pitanje demokratije i vladavine zakona. Sada su srpski lideri i narod pred stvarnom rasksnicom. Nadam se da će izabrati evropsku buduchnost, a iza sebe ostaviti nacionalističku prosslost", kazao je Oli Ren.

Ministri su, kako je saopšteno, sa zabrinutošću primili izvještaj glavnog tužioca Karle del Ponte o nezadovoljavajućem nivou saradnje s Tribunalom i zatražili da Evopska komisija bude u stalnom kontaktu s tužiteljkom.

Ministri su pozvali Beograd i Sarajevo da preduzmu odlučne korake kako bi Radovan Karadžić i Ratko Mladić, neodložno, bili privedeni pravdi.

Drašković: Mladića štite djelovi službe bezbjednosti

Nakon susreta sa predstavnicima Evropske trojke u Briselu šef diplomatije SCG, Vuk Drašković, izrazio je nadu da će puna saradnja sa Haškim sudom biti dostignuta i da je odlukom EU Srbiji "dala još jednu šansu", jer Brisel želi da ozbiljno pomogne evropskom preobražaju Srbije.

Drašković je podvukao da srpska vlada i premijer Vojislav Koštunica ne znaju gdje se sada nalazi optuženi Ratko Mladić, čije hapšenje traže Haški sud i EU, ali je podvukao da zna da su ti koji štite Mladića, snage bivšeg režima u Srbiji, kako one političke, tako i posebno preostali djelovi službi bezbednosti iz vremena prije oktobra 2000.

Zato što, kako je objasnio, strahuju od evropske, demokratske budućnosti Srbije i žele da obnove prošlost i vrate se na vlast u Srbiji i izolovanoj od svijeta, u kojoj bi one mogle da čine šta hoće.

Evropski komesar Oli Ren je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Draškovićem i predsjedavajućim EU, austrijskom ministarkom inostranihn poslova Ursulom Plasnik. podvukao da u Srbiji vidi dvije protivrečnosti.

S jedne strane, u opipljivoj evropskoj budućnosti zemlje "koja ima ekonomske i intelektualne moći" i koja je u pregovorima pokazala da su njeni predstavnici "stručni i profesionalni", dok je, ujedno, pritisnuta problemom saradnje s Haškim sudom.

Prema njegovim riječima, bilo bi šteta da tu "vidnu evropsku perspektivu" Srbije, koju snažno podržavaju evropska dvadesetpetorica, ugrozi nesaradnja sa tribunalom u Hagu.

U Beogradu se ističe da najnovije upozorenje Evropske unije o novom roku u kome treba da se dokaže puna saradnja sa Haškim tribunalom, treba ozbiljno shvatiti.

Ministar odbrane državne zajednice Zoran Stanković istakao je da problem haškog begunca Ratka Mladića mora biti rešen jer se država svakodnevno susreće sa problemima i naveo primer da državna zajednica nije primljena u Asocijaciju žigova naoružanja i vojne opreme zbog neispunjavanja međunarodnih obaveza. Ministar Stanković smatra da je Beograd, najnovijim odlukama ministara Evropske unije, dobio još jednu šansu jer su sve dosadašnje aktivnosti pokazale spremnosr vlasti da ispune sve međunarodno preuzete obaveze :

A nakon toga više nećemo imati šanse da pregovaramo dok ne ispunimo obaveze koje smo u prethodnom periodu preuzeli, rekao je ministar Stanković.

Potpredsednik srpske Vlade Miroljub Labus izjavio je da ljudi koji vode slučaj Ratka Mladića mogu više da kažu o tome kakve su nam šanse u pregovorima sa Evropskom unijom i dodao da smo dobili još malo vremena da dokažemo da zaista postoji puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Podrška inicijativi Miroslava Lajčaka

Ministri inostranih poslova Evropske unije podržali su u potpunosti napore i inicijative izaslanika visokog evropskog predstavnika Miroslava Lajčaka i pozdravili napredak vlasti i opozicije u definisanju modaliteta za organizovanje predloženog referenduma.

Ministri Evropske unije pozvali su obje strane da postignu brz dogovor o preostalim otvorenim pitanjima (većini, datumu i referendumskom pitanju) da bi se obezbijedila legitimnost referendumskog procesa.

Lajčakov prijedlog predviđa da je za validnu referendumsku odluku potrebna podška 55 odsto izašlih birača, uz organizovanje referenduma sa jednim pitanjem 14. maja, zajedno sa lokalnim izborima u devet opština.

Prijedlog Miroslava Lajčaka u ponedjeljak je prihvatio i GO vladajuće DPS Crne Gore. Prijedlog su time prihvatile sve stranke u Crnoj Gori izuzev manje članice vladajuće koalicije, SDP-a, koja bi o tome trebalo da se izjasni danas.

Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi trebalo da se raspravlja o prijedlogu zakona o referendumu zakazana je za srijedu 1. mart.

XS
SM
MD
LG