Linkovi

Buš sa guvernerima razgovarao o problemu popune Nacionalne garde


Predsednik Buš je u ponedeljak u Beloj kući primio guvernere saveznih država i sa njima razgovarao o problemima u vezi sa nedovoljnim brojem pripadnika nacionalne garde.

Guverneri svih 50 saveznih država uputili su predsedniku Bušu pismo u kojem izražavaju neslaganje sa njegovim predlogom budžeta za narednu fiskalnu godinu, kojim se, izmedju ostalog predvidja smanjenje broja pripadnika nacionalne garde sa 350 na 330 hiljada.

Guverneri takodje tvrde da ih je angažovanje nacionalne garde u Iraku i Avganistanu lišilo trupa koje su potrebne u vanrednim situacijama, poput uragana, tornada i šumskih požara, a kritikuju i njihovu neadekvatnu opremljenost. Predsednik Buš je zahvalio liderima saveznih država na njihovom doprinosu operacijama američke vojske u Iraku i Avganistanu.

U odvojenom razvoju dogadjaja, 18 demokratskih članova Kongresa zatražilo je od predsednika Buša da imenuje specijalnog istražitelja koji bi ispitao kontroverzni program prisluškivanja telefonskih razgovora američkih gradjana, osumnjičenih za veze sa teroristima, bez sudskog naloga. Senatski odbor za pravosudje će, inače, sutra održati pretres o predsedničkim ovlašćenjima u ratno doba i pomenutom programu praćenju telefonskih razgovora.

XS
SM
MD
LG