Linkovi

Beograd: Puna politička saglasnost kada je reč o Kosovu


I dok oko evropskih integracija ne postoji puna politička saglasnost, oko pregovora o statusu Kosova u srpskom Parlamentu još jednom je demonstrirano političko jedinstvo.

Skupština Srbije jednoglasno je usvojila Izveštaj o toku razgovora o političkom rješenju budućeg statusa Kosova i Metohije.

Podnoseći izveštaj poslanicima, premijer Vojislav Koštunica izjavio je da je Srbija spremna za direktne razgovore sa predstavnicima kosovskih Albanaca o statusu Kosova kako bi se definisala suštinska autonomija :

Ne možemo i ne smemo da dozvolimo da se unutar granica Srbije stvori druga država, rekao je Koštunica.

Predsednik Boris Tadić je ponovio da neće potpisati nezavisnost Kosova, ocenivši da je prvi dio pregovora o decentralizaciji protekao dobro. On je rekao da je nastup pregovoračkog tima u Beču iskaz jedinstva nacionalne i državne politike. Tadić je istakao da vjeruje da nezavisnost Kosova neće potpisati nijedan političar u Srbiji.

O početku i narednim potezima u pregovorima o statusu Kosova sa zvaničnicima državne zajednice i Srbije razgovaraće u utorak specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari koji je stigao u Beograd.

Kosovski pregovarači popunili Ahtisarijev upitnik

Kosovski pregovarački tim utvrdio je odgovore na upitnik specijalnog izaslanika UN za status Kosova, Martija Ahtisarija kojim su predvidjeni najpozitivniji modeli i praksa u zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Član političke grupe pregovaračkog tima i prvi savetnik predsednika Kosova, Skender Hiseni je rekao da je u ovom odgovoru predvidjen korpus principa i prakse koja se primenjuje u Evropi na zaštiti ljudskih i manjinskih prava.

Ti će se principi, prema Hiseniju, primenjivati nakon utvrdjivanja statusa.

Verzija odgovora koja je utvrdjena na sastanku političke grupe biće u utorak predmet rasprave na sastanku delegacije Kosova za pregovore o statusu, koju predvodi Sejdiu.

Odgovor na upitnik će biti predat Ahtisariju u sredu, tokom njegove posete Prištini.

XS
SM
MD
LG