Linkovi

Očekuje se da će DPS i SDP podržati referendumski paket Evropske unije


Vladajuća crnogorska koalicija sjutra će se izjasniti o predlogu Brisela o referendumskim uslovima, među kojima je odredba da je za validnost odluke potrebna podrška 55 odsto izašlih glasača.

Očekuje se da će Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija, na sjednicama glavnih odbora, podržati referendumski paket Evropske unije.

To im je preporučio i visoki zvaničnik EU Havijer Solana, pošto je pohvalio opoziciju koja je podržala preporuke briselske administracije, uoči sjutrašnje sjednice Savjeta ministara Evropske unije koji bi trebalo da potvrde predlog briselske administracije.

I dok u Crnoj Gori i dalje traju polemike oko toga treba li prihvatiti ili odbaciti Solanin prijedlog, zamjenik sekretara Venecijanske komisije Tomas Markert ocijenio je da bi odbijanje crnogorske vlasti da prihvati preporuke Evropske unije o referendumu uzrokovalo veće teškoće u eventualnom priznavanju nezavisnosti od Srbije i EU.

On smatra malo vjerovatnim da će EU pristati da mijenja predlog da je za uspjeh crnogorskog referenduma o nezavisnosti neophodno da glasa većina od 55 osto izašlih birača. Markert je za crnogorske medije objasnio da je zvanični Brisel izabrao brojku koja će ishod referenduma učiniti otvorenim, a ne odlučenim i unaprijed poznatim.

On je napomenuo da je u mišljenju Venecijanske komisije rečeno da bi trebalo da postoji jasna većina u korist suverenističkih snaga da bi referendum o nezavisnosti bio validan.

Predlog Evropske unije treba prihvatiti, poručio je mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije.

"Ako Evropa, koja ima iskustvo i mudrost to predlaže, a ako hoćemo da idemo u Evropu i treba da dođe do referenduma, to je nešto što treba prihvatiti i tome se povinovati", kazao je Amfilohije listu "Dan". On je rekao da ‘’treba da bude onako kako narod riješi".

A crnogorski PEN Centar saopštio je da se Crnoj Gori osporava pravo na obnovu državne samostalnosti nametanjem neprimjerenih i ponižavajućih normi i formi.

"Te norme i forme ne pripadaju praksi savremene evropske demokratije", kaže se u apelu svim PEN centrima u svijetu.

XS
SM
MD
LG