Linkovi

STO: EU i šest njenih članica krše medjunarodne trgovinske propise


Pre četiri godine Evropska unija je zabranila prodaju genetski modifikovane hrane u većini evropskih zemalja. Sada je Svetska trgovinska organizacija saopštila da ta zabrana više nije legalna.

Na osnovu žalbi Sjedinjenih Država, Kanade i Argentine, najvećih proizvodjača genetski modifikovane hrane, Svetska trgovinska organizacija ocenila je da Evropska unija i šest njenih članica krše medjunarodne trgovinske propise time što zabranjuju uvoz takve hrane. Takodje poznata i kao biohrana, ona sadrži genetski izmenjeni materijal. Medju najpopularnijima su kukuruz, soja, pamuk i kanola. Njima se trgovalo do sredine devedesetih godina, ali je Evropska unija zabranila njihov uvoz pre više godina zbog zabrinutosti za bezbednost potrošača. Gregori Konko je analitičar tržišta u Institutu «Amerikan Enterprajz» u Vašingtonu. On kaže da je politika Evropske unije zastarela.

«Činjenica da je Svetska trgovinska organizacija zauzela suprotan stav, da su sve glavne naučne ustanove širom zauzele sličan stav, podseća da je vreme da se krene dalje, da je vreme za reformu biotehnološke zabrane u Evropskoj uniji».

Zagovornici genetski modifikovane hrane kažu da ona povećava prinose i daje usevima bolju otpornost na korov i insekte. I, mada se većina naučnika slaže da je ona bezbedna za upotrebu, protivnici kažu da ta hrana nije pravilno testirana i obeležena i da nije bezbedna ni za ljude ni za prirodnu okolinu. Evropljani se snažno protive prodaji takve hrane, delom i zbog nekoliko skandala vezanih za bezbednost hrane tokom devedesetih godina. Kler Oksborou radi za «Prijatelje zemlje», medjunarodnu nevladinu organizaciju za zaštitu životne okoline koja se protivi pomenutoj odluci.

«Neke vrste herbicida koji se koriste, posebno su napravljene za upotrebu sa genetski modifikovanim usevima. Radi se o herbicidima širokog spektra, što znači da oni uništavaju sve osim genetski modifikovanih useva koji su otporni na njih, a to smanjuje hranu za ptice i time ugrožava brojne biološke vrste».

Odluka Svetske trgovinske organizacije nije konačna, i uključuje samo 25 vrsta jestivih biljaka. Medjutim, to se u nekim krugovima ocenjuje kao pobeda biotehnoloških kompanija u Sjedinjenim Državama. Evropska unija je saopštila da još nije odlučila da li će se žaliti na tu odluku.

XS
SM
MD
LG