Linkovi

Hamas i dalje odbija da prizna Izrael i da uspostavi dugoročni mir sa jevrejskom državom


Mandatar za sastav nove palestinske vlade, jedan od lidera Hamasa, Ismail Hanije, izjavio je da će njegova organizacija pristati na dugoročni prekid vatre sa Izraelom ukoliko se izraelske snage povuku sa svih teritorija osvojenih u ratu 1967. godine, drugim rečima - sa Zapadne obale i iz starog dela Jerusalima, gde se nalazi i Zapadni zid i brdo hramova, sa muslimanskim, kao i jevrejskim svetilištima.

Hanije se ogradio od izjave koju je dao u intervjuu «Vašington Postu», u kojoj je naveo da bi Hamas mogao da prizna Izrael i da postigne mir sa jevrejskom državom u nekoliko faza, ukoliko Izrael garantuje Palestincima državu i njihova prava. To bi uključilo i takozvano «pravo na povratak», kojim bi se omogućilo milionima palestinskih izbeglica i njihovim potomcima da se vrate u svoja nekadašnja prebivališta u Izraelu. Medjutim, izraelski zvaničnici su odmah odbacili ponudu Hanijea pošto smatraju da bi naseljavanje njihove zemlje palestinskim izbeglicama uništilo njen jevrejski karakter i da bi predstavljalo nacionalno samoubistvo. Evo šta o tome kaže izraelski analitičar Den Šuftan.

«Čovek bi zaista morao da bude glup da bi uopšte ozbiljno razmotrio tu takozvanu pomirljivu izjavu. Ono što on kaže je da bi oni razmotrili dugoročno primirje sa Izraelom, pošto Izarel bude uništen, to jest posle priznanja takozvanog «prava na povratak». To je potpuno smešna izjava.»

Izraelski ministar za inostrane poslove, Cipi Livni, izjavila je da je pobeda Hamasa na parlamentarnim izborima učinila palestinskog predsednika Mahmuda Abasa irelevantnim. Ona je dodala da Abas, koga je medjunarodna zajednica priznala zato što je podržao mirovni proces, ne sme, kako se izrazila, da postane smokvin list za teroristički režim.

XS
SM
MD
LG