Linkovi

Srbija pred ultimatumom Evropske unije


U nedelji u kojoj se obeležava dvogodišnjica formiranja kabineta Vojislava Koštunice, Srbija je pred ultimatumom Evropske unije da uhapsi haškog begunca Ratka Mladića ili da se suoči sa prekidom pregovora o pridruživanju Uniji.

Direktor Kancelarije Srbije i Crne Gore za pridruživanje Evropskoj uniji Jela Baćović izjavila je da će Beograd sutra dobiti ozbiljno upozorenje Saveta ministara Evropske unije da će uslediti prekid pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i asocijaciji ukoliko se saradnja sa Haškim tribunalom ne bude odvijala na način kako se to očekuje. Svakim danom povećava se broj onih koji su pristalice restriktivnog tretmana i stava prema Srbiji i Crnoj Gori, kaže Jela Baćović.

I šef odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojević smatra da će Beograd ovog puta proći sa jačim upozorenjem o ugroženosti evropskih integracija zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, ali to ne znači da če uopšte biti aprilske runde pregovora sa Evropskom unijom. Sutrašnji sastanak ministara Evropske unije je za Beograd ukor pred isključenje, ocenjuje Ksenija Milivojević i dodaje da Brisel daje još par nedelja Srbiji da pokaže svoju spremnost za saradnju sa Haškim tribunalom. Ako se uopšte više može govoriti o rokovima, onda je kraj marta poslednji rok za ispunjavanje haških obaveza da bi u aprilu mogla da se održi nova runda pregovora delegacija Srbije i Evropske unije, kaže Ksenija Milivojević.

XS
SM
MD
LG