Linkovi

Sekretarijat za odbranu povećao broj iračkih snaga bezbednosti


U redovnom kvartalnom izveštaju upućenom Kongresu o situaciji u Iraku, Pentagon ukazuje da se tokom tog perioda za skoro 50% - sa 36 na 53 -povećao broj iračkih jedinica koje su sposobne da učestvuju u borbama, pod uslovom da im američke snage pružaju podršku. Naglašava se, takođe, da je za 11% skočilo njihovo učešće u ratnim operacijama. Istovremeno, funkcioneri Pentagona navode da više nema iračkih jedinica koje su u stanju da se bore bez američke pomoći. Prošle godine su postojala tri iračka bataljona koji su bili u stanju da se samostalno bore. Predstavnik za štampu Sekretarijata za odbranu, kapetan korvete Džo Karpenter, umanjio je značaj ovakvog razvoja događaja, naglasivši da uzrok tome nije neki specifičan faktor. On je naglasio da je mnogo značajniji podatak taj da više iračkih snaga učestvuje u borbama.

«Preokupacija brojem jedinica koje su u stanju da samostalno deluju zanemaruje činjenice da su iračke snage preuzele na sebe mnogo veći reon operacija, koji je geografski rasprostranjen i da su one odgovorne za bezbednost na dnevnoj osnovi. To istovremeno u zasenak baca činjenicu da se broj jedinica ministarstva odbrane i policije povećao kako brojčano tako i u osposobljenosti.»

Američki vojni zvaničnici ukazuju da je njihov kratkoročni cilj da obuče veći broj iračkih snaga, kako bi one mogle da se samostalno bore. To bi, prema njima, trebalo da omogući američkim trupama da se usredsrede na druge zadatke, kao i da dovede do smanjenja broja američkih žrtava. Funkcioneri Pentagona su planirano smanjenje američkih snaga vezali za sposobnost iračkih jedinica da na sebe preuzmu odgovornost za bezbednost zemlje.

XS
SM
MD
LG