Linkovi

Labud pronadjen kod Trogira imao ptičiji grip


Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog fakulteta utvrdio je prisustvo virusa ptičijeg gripa H5 u tkivu uginulog labuda koji je pronadjen u parku prirode Pantana kod
Trogira.

Predsednik Komisije za praćenje epidemiološkog stanja, kontrolu i suzbijanje ptičijeg gripa Mate Brstilo, koji je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio rezulatate analize, najavio je da će se u ponedeljak tačno znati o kom podtipu virusa je
reč. Lokacija na kojoj je nadjen oboleli labud nalazi se na području opštine Trogir kod Splita, u krugu od nekih 10 kilometara od lokacije Slatine na poluotoku Čiovu, gde je prošle sedmice nadjen virus H5N1 kod jednog labuda, rekao je Brstilo.

On je naglasio da će se preduzeti sve propisane mere za suzbijanje širenja virusa, o kojima će se odlučiti na licu mesta, a dodao je i da u obzir dolazi i moguća eutanazija živine u domaćinstvima. Na konferenciji je saopšteno da na užem području oko mesta gde je nadjen uginuli labud na Pantani nema intenzivnijeg uzgoja živine po domaćinstvima, dok na širem području, unutar 10 kilomatara, postoje dve farme za uzgoj pilića.

Novo žarište u Indiji, ptičiji grip u Francuskoj

U Indoneziji je umrla 20. žrtva ptičijeg gripa, a novi slučajevi oboljenja živine zabeleženi su u Indiji, kao i prvi u Francuskoj. Kako je saopštilo indonežansko Ministarstvo zdravlja, umrla je jedna 27-godišnja žena, što je 20. žrtva od tog oboljenja. Indijske vlasti saopštile su da je otkriveno drugo žarište ptičijeg gripa na zapadu zemlje, nedaleko od prvog izvora zaraze registrovanog prošle nedelje.

Fracuske vlasti su potvrdile prisustvo visoko patogenog virusa H5N1 ptičijeg gripa u centralnom delu zemlje.

"Virus H5N1 je uzrok smrti ćurki na farmi u Enu", saopštilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede i dodalo da su sve ćurke na farmi ubijene i zgrada dezinfikovana.

To je prvi slučaj zaraze u Evropskoj uniji.


XS
SM
MD
LG