Linkovi

Noć je pravo vreme za takmičenja na zimskoj Olimpijadi


Za razliku od prethodnih, na ovogodišnjim zimskim Olimpijskim igrama u Torinu mnoga takmičenja se održavaju noću. Broj posetilaca je zbog toga nešto manji, ali je njihov entuzijazam i dalje visok.

Takmičenja na zimskim olimpijskim igrama, kao što su hokej i klizanje na ledu, tradicionalno počinju posle zalaska sunca. Ali ovde, u Torinu, takmičenja u sankanju, bobu i čitavom nizu skijaških disciplina, održavaju se pod reflektorima. Na primer, poslednje četiri trke u bobu za žene sa dvočlanom posadom, održane su u utorak uveče. Zlatnu medalju osvojio je nemački tim Sandra Kiriasis i Anja Šnajderhajnce. Razdragana Sandra Kiriasis poljubila je od sreće svoje sanke, a kasnije je izjavila:

”Ne sećam se šta sam uradila. Skakala sam okolo od sreće i to je sve.“

Razdragana publika uživala je posmatrajući takmičenje uprkos hladnom vetru i temperaturi od skoro 11 stepeni ispod nule. Amerikanka Luis Holan, takmičila se u bobu osamdesetih godina, pre nego što su žene počele da se takmiče u toj disciplini u okviru zimske Olimpijade. Njoj se dopada što se takmičenja održavaju noću:

”Ima mnogo razloga zbog kojih je to dobro. Bolje je za televiziju, i bolje je za publiku. Time se izbegava zasenjivanje od sunca. Kada je sunce jako moraju da se postave zastori da biste mogli da vidite stazu.“

Dobitnica srebrne medalje, Amerikanka Valeri Fleming, ipak više voli dnevna takmičenja:

”Više volim rano jutro jer sam inače jako nervozna. Volim da završim sa tim čim se probudim jer zbog nervoze čitavog dana ništa ne jedem. A čekanje do pola šest uveče je isuviše dugo.“

Srećom za Valeri Fleming i druge američke takmičarke, čekanje je završeno. Njihova srebrna medalja prva je osvojena u ovoj disciplini na Zimskim olimpijskim igrama.


XS
SM
MD
LG