Linkovi

Parlament raspravlja o Zakonu o referendumu 1. marta


Sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se raspravljati o predloženom Zakonu o referendumu o državnom statusu Crne Gore i na kome će se donijeti odluka o raspisivanju referenduma, biće održana u srijedu, 1. marta, a ne sjutra, kako je bilo najavljeno.

Odluka o novom terminu sjednice donijeta je na današnjem sastanku rukovodstva parlamenta sa šefovima poslaničkih klubova, kazao je predsjednik poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodra Vuković. Vuković je rekao da će prva tačka dnevnog reda biti Zakon o referendumu, koji će podržati i opozicija, dok će se odmah nakon toga razmatrati predlog odluke o raspisivanju referenduma.

A šef delegacije za jugoistočnu Evropu Doris Pak rekla je crnogorskim medijima da u Evropskom parlamentu nema previše razumijevanja za predlog da većina za odluku na crnogorskom referendumu o državnom statusu mora biti 55 odsto izašlih birača,

»Mislim da bi bolje bilo prihvatiti rješenje iz crnogorskog Ustava onako kakvo je«, kazala je Pak.

Savjet Pokreta za nezavisnu Crnu Goru sjutra će se izjasniti o predlogu Evropske unije da većina za validnost referendumske odluke bude 55 odsto od izašlih birača.

Na sinoćnjem sastanku suverenističkih parlamentranih partija i predstavnika Pokreta za nezavisnu Crnu Goru ocijenjeno je da je predlog iz Brisela diskriminatorski presedan u međunarodnoj referendumskoj praksi.

Galjak: Ministri EU će potvrditi predlog

Savjet ministara Evropske unije potvrdiće predlog da je za validnost odluke na referendumu u Crnoj Gori neophodna većina od 55 odsto od izašlih glasača, saopštila je danas portparol visokog evropskog zvaničnika za spoljnu politiku i bezbjednost Kristina Galjak. Ona je naglasila da nijedna članica EU dosad nije stavila primjedbu na taj predlog o većini za izglasavanje referendumske odluke.

"Zato nema sumnje da će šefovi diplomatije EU potvrditi u ponedjeljkak taj predlog", rekla je Galjak.

Sjednica Savjeta ministara EU na kojem će se raspravljati o crnogorskom referendumu zakazana je za ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG