Linkovi

Novi slučajevi ptičijeg gripa u Nemačkoj


U nemačkim pokrajinama Šlezvig-Holštajn, na severu, i Baden-Virtemberg, na jugu zemlje, registrovana su dva nova slučaja ptičijeg gripa kod divljih ptica.

Prema navodima nadležnih vlasti, još nije jasno da li je reč o "opasnom, izrazito patogenom virusu H5N1" ili o nekom manje opasnom izazivaču ptičijeg gripa. Rezultati laboratorijskih analiza biće gotovi do početka naredne sedmice.

Virus H5N1 pojavio se u Nemačkoj 15. februara na ostrvu Rigen u Baltičkom moru. Na tom ostrvu i obližnjem kopnu pronadjeno je oko 1.500 uginulih ptica, pretežno labudova, a prisustvo opasnog virusa dokazano je kod oko 120 životinja.

U medjuvremenu su slučajevi ptičijeg gripa registrovani u tri savezne pokrajine, ali do sada nije bilo širenja zaraze na domaću živinu. Uprkos tome, nemačko ministarstvo poljoprivrede računa sa daljim širenjem zaraze, s obzirom da počinje vreme povratka ptica selica sa juga u Nemačku i skandinavske zemlje.

Sinoć je na sastanku savezne ministarke zdravlja sa pokrajinskim kolegama dogovoreno da se rezerve vakcine tamiflu protiv gripa povećaju tako da "pokriju" barem 25 odsto stanovništva, jer su sadašnje zalihe nedovoljne.

Tamiflu i slična sredstva mogu da se primene barem kao delimična zaštita, u slučaju da virus H5N1 mutira tako da počne da se prenosi i sa čoveka na čoveka. Svetska zdravstvena organizacija smatra da sve zemlje treba da imaju ovih sredstava za najmanje 20 odsto stanovništva, da bi u slučaju pandemije mogli da se vakcinišu deca, stari, bolesni i medicinsko osoblje.

XS
SM
MD
LG