Linkovi

Palestinski predsednik zatražio vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN


Palestinski predsednik Mahmud Abas zatražio je vanrednu sednicu Saveta bezbednosti UN sa ciljem da se – kako je naveo – okončaju izraelske vojne operacije i ubistva na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Palestinski zvaničnici kažu da akcije Izraela, u kojima je samo juče na Zapadnoj obali ubijeno 5 Palestinaca, ugrožavaju jednogodišnje primirje. Jevrejska država tvrdi da samo progoni naoružane palestinske ekstremiste. Na sahrani juče ubijenih u Nablusu, najavjena je osveta Izraelcima. Dvoje Palestinaca ubijeno je i danas na granici Izraela i Gaze, prilikom pokušaja postavljanja bombe kod vojnog kontrolnog punkta. Među ubijenima je sin jednog od osnivača Hamasa Abdela Fataha Dukana, nedavno izabranog člana palestinskog parlamenta.

Portparol Hamasa najavio sastanak sa ruskim zvaničnicima u Moskvi

Portparol Hamasa najavio je za iduću sedmicu sastanak sa ruskim zvaničnicima u Moskvi. Delegaciju koja bi u Moskvu trebalo da dođe 3. marta predvodiće Hamasov lider u egzilu Halid Mašal. Cilj posete je pokušaj da se palestinskoj vladi koju bi predvodio Hamas, uz pomoć Rusije, obezbedi međunarodni legitimitet. Poziv Hamasu iz Moskve razljutio je zvaničnike Izraela, koji uz EU i SAD Hamas tretira kao terorističku organizaciju. Ruski šef diplomarije Sergej Lavrov rekao je da Moskva želi da se Hamas uključi u bliskoistočni mirovni proces.

Rajs na Bliskom istoku

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, američki državni sekretar Kondoliza Rajs nastavila je danas bliskoistočnu turneju susretom sa ministrima inostranih poslova država članica organizacije za saradnju u persijskom zalivu - Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Emirata. U zajedničkom saopštenju navodi se da je postignuta saglasnost o tome da se region liši oružja za masovno uništenje. Ministri su se založili za široku koalicionu vladu Iraka koja bi kako je ocenjeno garantovala stabilnost zemlje. Kondoliza Rajs i njene kolege apelovali su na Izrael i Palestince da poštuju i realizuju odredbe međunarodnog mirovnog plana.

Iranski nuklearni program

Ruski i kineski zvaničnici doputovali u Teheran, na razgovore sa ciljem da se nađe rešenje za kontroverzni nuklearni program i izbegne uvođenje sankcija Iranu. Ruski predstavnik Sergej Kirijenko pokušaće da, u naredna tri dana, ubedi Teheran da prihvati da uranijum za svoje reaktore obogaćuje u Rusiji. Kina je na razgovore poslala zamenika šefa diplomatije Lu Guozenga. U nedelju će u Iran doći i međunarodni inspektori koji bi potom trebalo da svetskoj organizaciji prezentuju izveštaj o kontroverznom programu.




XS
SM
MD
LG