Linkovi

Ugovor o kontroli nad lukama zategao Bušov odnos sa konzervativcima


Kontroverza izazvana odlukom Bušove administracije da jednoj kompaniji iz Ujedinjenih Aarapskih Emirata odobri upravljanje nekim od najvažnijih američkih luka, zategao je odnose izmedju američkog predsednika i nekih od njegovih najčvršćih pristalica medju konzervativnim republikancima.

Politička bura oko kontrole nad lukama postala je dvostranačka kada su republikanci, kao što je kongresmen iz države Njujork, Piter King, izrazili neslaganje sa predsednikom:

”Reč je o zemlji koja je imala neobično bliske veze sa terorizmom i to je rizik koji jednostavno ne možemo da preuzmemo.“

Opozicione demokrate vide ovo kao retku priliku da kritikuju Bušovu administraciju u vezi sa nacionalnom bezbednošću, što je poslednjih godina bila njegova jaka tačka. Demokratski senator iz države njujork, Hilari Klinton, je verovatni predsednički kandidat na izborima 2008.:

”Ako je 11. septembar bio propust u predvidjanju, a uragan Katrina propust u inicijativi, ovaj proces je propust u rasudjivanju.“

Funkcioneri administracije nadaju se da će odluka pomenute kompanije da privremeno odloži preuzimanje kontrole nad lukama pružiti predsedniku dodatno vreme za ubedjivanje članova Kongresa da to neće predstavljati ugrožavanje nacionalne bezbednosti:

”Ovaj ugovor neće biti ostvaren ako budemo smatrali da je bezbednost Amerike ugrožena.“

Politički analitičari kažu da će predsednik morati da uputi specijalni apel kongresnim republikancima da bi zadobio njihovu podršku. Republikanci kontrolišu oba doma Kongresa, ali strahuju od gubitka mesta na novembarskim izborima. Vašingtonski analitičar Stjuart Rotenberg kaže da su se konzervativci odmah setili svog prošlogodišnjeg uspešnog nastojanja da spreče imenovanje Bušovog kandidata Harijet Majers za sudiju Vrhovnog suda.

”Za neke konzervativce ovo je kao hladan tuš, jer su pomislili - čekaj, mislili smo da ga potpuno podržavamo, ali možda bi trebalo da pazimo šta radi. Konzervativne grupe počele su češće da preispituju predsednikove odluke.“

Zategnutost izmedju predsednika Buša i republikanaca u Kongresu mogla bi da poraste narednih meseci, dok se zakonodavci budu nosili sa sve većim federalnim deficitom, koji veoma zabrinjava mnoge konzervativce.

XS
SM
MD
LG