Linkovi

Fabrika «Vinčesterki» pred zatvaranjem


Fabrika u Konektikatu, u kojoj se proizvode čuvene «Vinčesterke», poznate kao «puške koje su osvojile Divlji zapad», treba idućeg meseca da se zatvori. Kompanija koja je vlasnik fabrike će nastaviti da proizvodi puške, ali van Sjedinjenih Država.

U fabrici «Vinčesterki» u Nju Hejvnu u Konektikatu, nekada su radile hiljade radnika. Ali posle višegodišnjeg smanjenja prodaje, sada je zaposleno manje od dve stotine ljudi. Prodaje se svega trećina pušaka koje su se prodavale pre tri godine. Idućeg meseca, kada se fabrika zatvori, svi preostali radnici će ostati bez posla. A zajedno sa radnim mestima, otići će i deo američke istorije. Pioniri koji su u 19. stoleću išli preko severnoameričkog kontinenta, išli su sa puškom.

«Puška ‘Vinčester’ poznata kao ‘puška koja je osvojila Zapad’, u najmanju ruku je zaista osvojila taj Zapad», kaže Filip Šrajer, kustos u Nacionalnom muzeju vatrenog oružja u blizini Vašingtona.

«Ona je svakako ikona američke industrije vatrenog oružja, njegovog razvoja i proizvodnje. Činjenica da zatvaraju fabriku u Nju Hejvnu u stvari označava nestajanje jednog dela američke istorije iz tog dela Amerike», kaže Šrajer.

Sama puška je napravljena 1866. i predstavljala je veliki napredak u tehnologiji vatrenog oružja zahvaljujući novom zatvaraču i magazinu za municiju.

«Mogli ste da pucate veoma brzo. Većina pušaka iz tog perioda je koristila barut i kuglu koji su se odvojeno stavljali i najčešće je to bio samo jedan metak», kaže Šrajer.

Američki predsednik Teodor Ruzvelt je bio veliki poklonik «Vinčesterke» i poneo je nekoliko na čuveni safari po Africi 1909. Istoričari tvrde da se zahvaljujući njemu povećala prodaja tog modela. Kasnije, «Vinčesterka» se pojavljivala u nizu holivudskih vesterna, među kojima su i «Vinčester ‘73» snimljen 1950-ih i televizijska serija «Strelac». Bila je posebno omiljeno oružje glavnog junaka holivudskih vesterna, Džona Vejna.

Kolekcionari su se oduvek grabili za brojne specijalno proizvedene primerke «Vinčesterke», a lovci često i dalje love sa puškama starim nekoliko naraštaja. Ipak, ti tradicionalni modeli sada prestaju da se proizvode.

«Ipak, naziv ‘Vinčester’ ne nestaje. Iste puške će i dalje da se prave, kao što su se dugo pravile, u njihovim radionicama u Belgiji, Portugaliji, Japanu...», kaže Šrajer.

«Ali više neće biti onih na kojima piše ‘Made in USA’.»

Osvajanje Zapada u svoje vreme nije moglo da se obavi u inostranstvu, ali će iz zemlje otići puška koja je pomogla u tom osvajanju.

XS
SM
MD
LG