Linkovi

UN upozorava na posledice epidemije ptičijeg gripa


Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu upozorila je na ozbiljne posledice koje bi epidemija ptičijeg gripa među živinom u Nigeriji, koja nije stavljena pod kontrolu, mogla da se proširi na celokupno područje zapadne Afrike.

Na sastanku u Senegalu, glavni stručnjak za veterinu ove agencije Žosef Domeneš upozorio je petnaestoricu ministara zdravlja zapadnoafričke regije da se mere koje je predvidjela nigeijska vlada ne sprovode. On je istovremeno rekao da nesmetani transport i trgovina živinom doprinose širenju virusa H5N1.

Istovremeno, u Evropskoj uniji vodeći veterinarski stručnjaci dali su odobrenje Francuskoj i Holandiji da počnu da u određenim područjima vakcinišu živinu protiv ptičjeg gripa. Vakcinacijom će biti obuhvaćeno oko devet miliona ptica. Evropski komesar za poljoprivredu Marijana Fišer takođe je izjavila da će Evropska unija učiniti sve da pomogne proizvođačima pilećeg mesa čija prodaja drastično opada.

"Sa zemljama članicama pregovaramo o utvrđivanju jasnih pravila za državnu pomoć", rekla je Fišer.

Novi slučajevi H5N1 u Francuskoj i Slovačkoj

Prisutnost virusa H5N1 potvrđena je kod divlje patke u Francuskoj što je drugi potvrđeni slučaj smrtonosnog ptičjeg gripa u toj zemlji, objavilo je ministarstvo poljoprivrede.

Patka je pronađena na istoku Francuske, gde je otkriven i prvi slučaj zaraze u Francuskoj. Prema navodima Ministarstva, virus koji je potvrđen na patki ima 99 odsto sličnosti sa virusom iz prvog slučaja u Francuskoj - kod divlje pate pronađene prošle sedmice nedaleko od Liona. Evropska komisija odobrila je planove Francuske i Holandije da vakcinišu živinu protiv ptičijeg gripa. Istovremeno, preliminarni nalazi u Slovačkoj otkrili su prisustvo virusa H5N1 kod dve divlje ptice, što su prvi slučajevi smrtonosnog virusa u toj zemlji. Uzorci će biti poslati u britansku laboratoriju u Vejbridžu radi potvrde tih rezultata.


XS
SM
MD
LG