Linkovi

Galjak: Neće se menjati predlog od 55 odsto izašlih birača


Predlog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, da kvalifikovana većina na crnogorskom referendumu treba da iznosi 55 odsto izašlih birača, ima punu podršku Brisela i nije ga moguće menjati, izjavila je portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Kristina Galjak.

“Savet ministara EU poslaće u ponedeljak, 27. februara, jasnu poruku podrške radu i predlozima specijalnog izaslanika za crnogorski referendum”.

Galjak je isključila mogućnost da predlog da većina za odluku a referendumu o državnom statusu Crne Gore treba da bude 55 odsto izašlih birača bude promenjen na sednici Saveta ministara EU.

Šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković rekao je danas da je spreman da povuče predlog o održavanju vanredne sjednice Skupštine u vezi sa zakonom o referendumu koja je zakazana za 25. februar. On je rekao da je spreman na ovaj potez da bi se okončala komunikacija sa Evropskom unijom kako bi se razjasnile sve dileme u vezi sa mogućnošću korekcije preporuka EU.

Koordinator Pokreta za nezavisnost Branko Lukovac ocenio je da će biti jasno šta čeka Crnu Goru u Evropskoj uniji ukoliko ministri 25 članica narednog ponedeljka zvanično potvrde predlog za većinu na crnogorskom referendumu.

"Ukoliko je Savet ministara EU nešto više od običnog udarača pečata i potvđivača onoga što rade birokrate u Briselu vladini predlozi biće uvaženi", rekao je Lukovac.

Predsednik Narodne stranke Predrag Popović ocenio je danas da je većina za odluku o državnom statusu od 55 odsto izašlih birača poštena formula predložena od Evropske unije. Za razliku od Narodne stranke, SNP svoj stav saopštiće u subotu.

XS
SM
MD
LG