Linkovi

Astronomi otkrili dva meseca u orbiti oko planete Pluton


Američki astronomi otkrili su dva meseca u orbiti oko Plutona, smrznute planete, manje od našeg meseca. Otkriće je učinjeno u okviru misije Novi horizonti, lansirane ranije ove godine, sa ciljem da se istraže najudaljenije planete sunčevog sistema.

Svemirska sonda u okviru projekta Novi horizonti lansirana je u januaru, sa zadatkom da ispita ledenu planetu Pluton i njen mesec Šaron, šest i po milijardi kilometara daleko od zemlje. Biće potrebno skoro 10 godina da sonda stigne do Plutona. Ali naučnici su sada otkrili još dva meseca koja će sonda ispitati tokom kratkog, devetočasovnog prolaska kraj Plutona. Orbitalnim teleskopom Habl astronomi su uočili dva mala, jedva vidljiva meseca u orbiti oko Plutona, u takozvanom Kajperovom pojasu, iza Neptuna, u kome pored Plutona ima mnogo asteroida, kometa i ledenih gromada. Novi meseci, označeni kao P1 i P2, nisu toliko veliki da bi mogli da se vide teleskopima na zemlji. Ali to nije zaustavilo astronoma Alena Sterna, iz Istraživačkog instituta Sautvest, u Koloradu, koji već 15 godina traga za drugim mesecima oko Plutona:

”Ako je Pluton, kao što se smatra, nastao u nekom velikom kosmičkom sudaru, onda verovatno ima i manje satelite koji ga obleću zajedno sa Šaronom. Kada smo dobili odgovarajući instrument, orbitalni teleskop Habl, vrlo brzo smo to mogli da utvrdimo.“

Astronaut Stern kaže da meseci P1 i P2 u stopu prate orbitu meseca Šaron, što podržava ideju da je Pluton nastao u kosmičkom sudaru. Hal Viver, iz Laboratorije za primenjenu fiziku, Univerziteta Džons Hopkins, u Merilendu, kaže kako bi lako moglo da se dogodi da na ivici sunčevog sistema postoji još planeta kao što je Pluton:

”Ovo je uzbudljivo, jer smo u suštini otkrili jedan nov sunčev sistem, veoma različit od onog sa kojim je odrasla generacija naših roditelja, pa čak i naša generacija, kada smo učili da se sunčev sistem završava sa Plutonom.“

Viver, Stern i njihove kolege objavile su otkriće nova dva meseca u orbiti oko planete Pluton u februarskom izdanju časopisa Priroda.

XS
SM
MD
LG