Linkovi

Buš branio ugovor sa kompanijom Ujedinjenih arapskih emirata


Predsednik Buš branio ugovor kojim bi kompanija u vlasništvu vlade Ujedinjenih arapskih emirata preuzela operacije u šest američkih luka.

Predsednik Buš je suočen sa protivljenjem kako republikanaca, tako i demokrata, koji tvrde da ovaj poslovni aranžman ugrožava nacionalnu bezbednost SAD. Predsednik Buš je rekao da, što više ljudi budu upoznati sa ovim poslovnim aranžmanom, to će više shvatati da su američke luke bezbedne.

«Amerikanci ne treba da brinu o bezbednosti. Ovaj aranžman ne bi bio zaključen da smo smatrali da je njime ugrožena bezbednost SAD.»

Medjutim, republikanski lideri u Senatu i u Predstavničkom domu izrazili su zabrinutost povodom tog aranžmana i najavili da će usvojiti zakonski akt kojim bi on bio blokiran. Predsednik Buš je na to odgovrio sopstvenom pretnjom – da će uložiti veto na bilo koju meru kojom bi taj poslovni ugovor bio odložen ili blokiran, pošto su ga prethodno odobrili predstavnici 12 agencija federalne vlade. Kontroverza je nastala povodom ugovora kojim je kompanija «Dubai Ports World», u vlasništvu porodica koje upravljaju Ujedinjenim arapskim emiratima, otkupila jednu britansku firmu koja je do sada vodila operacije u nekim od američkih luka. Predsednik Buš je ukazao da protvnici ovog aranžmana, kako izgleda, smatraju da je u redu za britansku firmu da vodi te operacije, ali da to nije slučaj sa firmom iz UAE, mada je ta zemlja, kao je rekao, vredan saveznik u borbi terorizma.

«Zaista je važno da ne šaljemo dvosmislene poruke saveznicima i prijateljima dok formiramo koaliciju za rat protiv terorizma. Prema tome, nastavićemo da razgovaramo sa članovima Kongresa i da objašnjavamo zašto smo doneli odredjene odluke.»

Medjutim, kritičari upozoravaju da ponašanje UAE nije tako jasno kada se radi o borbi protiv terorizma. Ta zemlja je priznala bivši talibanski režim u Avganistanu i u njoj su delimično planirani napadi na SAD 11. septembra 2001. Predsednik Buš je saznao za poslovni ugovor o kupovini britanske firme tek nakon što je on već bio odobren. Bela kuća sada priznaje da je o tome trebalo ranije da obavesti članove Kongresa. U nastojanju da ublaži oštricu kritika, Bela kuća ističe da su odnosi sa UAE veoma dobri i da ta zemlja daje operativnu podršku američkoj ratnoj mornarici i vazduhoplovstvu, kao i da SAD imaju uvida u proveru sadržine kargo kontejnera pre nego što oni krenu na put ka američkim lukama. U saopštenju Bele kuće se takodje navodi da UAE razmenjuju informacije sa SAD o antiterorističkim operacijama i da nastoje da blokiraju finansijku podršku teroristima. Pominje se i da su Emirati važan saveznik u Avganistanu i Iraku i da su bili jedna od prvih zemalja koja je pružila pomoć SAD posle udara uragana Katrina.

XS
SM
MD
LG