Linkovi

Vlada Srbije demantuje da je uhapšen haški begunac Ratko Mladić


Treći put za manje od 24 časa portparol Vlade Srđan Đurić izjavio je da nije bilo posebnih aktivnosti državnih organa u vezi sa rešavanjem slučaja Ratka Mladića i upozorio da svaka dezinformacija oko ovog slučaja nanosi državi vrlo ozbiljnu štetu. A u razgovoru sa stranim novinarima koji su masovno pristigli u Beograd, savetnik srpskog premijera Vladeta Janković ocenio je da se Vlada suočila sa situacijom koja se može nazvati haranga i da nije u mogućnosti da identifikuje izvore dezinformacija.

Deo medija ali i pojedini analitičari ocenjuju da stvari i ne stoje baš tako kako Vlada želi da predstavi. Bivši predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i tadašnji šef diplomatije Goran Svilanović smatra da je Mladić pod nekom vrstom kontrole Vlade i da sada traju pregovori o tome kako da se to predstavi javnosti, kao dobrovoljna predaja ili ne.

Vlasti u Beogradu nesumnjivo moraju da žure sa hapšenjem Ratka Mladića kako ne bi na duži rok zatvorili put Srbije prema evropskim integracijama. Šef Vladine kancelarije za evropske integracija Tanja Miščević priznala je da se do poslednjeg momenta nije znalo da li će biti druge runde tehničkih pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji, koji su ipak počeli u Beogradu i već za ponedeljak najavila da će se u Briselu odlučivati o tri moguća scenarija pregovora. Jedan je nastavak, drugi je odlaganje naredne runde pregovora, a treći crni scenario znači potpunu suspenziju pregovora, objasnila je Tanja Miščević.

XS
SM
MD
LG