Linkovi

Potvrđena žarišta ptičijeg gripa u Austriji i Rumuniji


U Austriji i Rumuniji danas je zvanično potvrdjeno prisustvo visoko patogenog virusa ptičijeg gripa - H5N1. Austrijske vlasti saopštile su da je registrovan virus ptičijeg
gripa u uzorku jedne uginule kokoške u farmi u Gracu, na jugu zemlje.

Rumunsko Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da je pronadjen virus H5N1 na uzorku jednog uginulog goluba u zabačenom području Konstanta, na jugoistoku Rumunije. Od početka oktobra, kada je registrovana ta zarazna bolest, u Rumuniji su utvrdjena 33 žarišta ptičijeg gripa.

Veterinarski stručnjaci iz EU nastavili su u međuvremenu da razmatraju planove Francuske i Holandije da se vakciniše živina, kao mera zaštite od ptičijeg gripa koji se pojavio u Evropi.

Izvršna komisija EU saopštila je da je predstavila nacrt predloga svim stručnjacima iz 25 zemalja članica EU, uz neke specifične uslove.

Francuska i Holandija, najveći proizvodjači živine u EU, žele da pokrenu program "preventivne" vakcinacije odredjenih ptica, kao meru opreza posle pojavljivanja smrtonosnog virusa ptičjeg gripa H5N1 u Evropi. Veterinari juce nisu uspeli da se dogovore oko plana, saopštila je komisija.

Francuskim planom predvidjena je vakcinacija pataka i gusaka u tri rizične oblasti od 1. aprila. Francuska je ove sedmice kupila 30 miliona doza vakcine protiv ptičjeg gripa za živinu, i želi da vakciniše nekih 900.000 ptica.

Holandija, koja se pre tri godine izborila sa epidemijom druge vrste ptičjeg gripa, želi da farmerima živine ponudi izbor izmedju zatvaranja živine i vakcinacije koka nosilja i ptica koju privatno drže.

Druge zemlje članice EU, uključujući Britaniju i Nemačku, sumnjaju u efikasnost vakcinacije živine. Vakcina može da pruži odredjenu zaštitu protiv standardnog gripa, ali ne i protiv virusa tipa H5N1.

Bez panike u Nemačkoj

Nemačku nije zahvatila panika posle gotovo nedelju otkako je registrovano prisustvo ptica zaraženih virusom ptičijeg gripa, na obali Baltičkog mora. Ispitivanje javnog mnjenja instituta Emnid pokazuje da 83 odsto gradjana ne strahuje od širenja virusa H5N1, samo 16 odsto gradjana živi u strahu od mogućeg razvoja zaraze.

Istovremeno 71 odsto stanovništva je uvereno da su mere vlasti protiv širenja zaraze dobre, dok 28 odsto Nemaca smatra da vlasti ne drže situaciju pod kontrolom.

U medjuvremenu je na ostrvu Rigen u Baltičkom moru i okolnom području pronadjeno 1.400 uginulih ptica, uglavnom labudova za koje se pretpostavlja da su došli sa severa Rusije. Kod 103 ptice je potvrdjeno prisustvo virusa H5N1.

Virolozi smatraju doduše da virus ptičijeg gripa "mutira i postaje sve agresivniji", ali da za sada još nema naznaka da bi mogao da se prenosi među ljudima.

Savezna kancelarka Angela Merkel izjavila je u intervjuu za radio-stanicu SWR da nastojanja vlade sada imaju za cilj da se barem sačuva sadašnje stanje, odnosno da se spreči širenje zaraze na domaću živinu.

Bez ptičijeg gripa u Crnoj Gori

Crnogorska Veterinarska uprava saopštila je da u Crnoj Gori nema ptičjeg gripa, ali da zbog ozbiljnosti situacije" živinu u domaćinstvima treba držati zatvorenu.

Iz Veterinarske uprave je saopšteno da je već počelo kažnjavanje vlasnika koji živinu drže na otvorenom.

Crna Gora se sada, prema objašnjenjima, nalazi u drugoj fazi ranije usvojenog programa za suzbijanje ptičjeg gripa, a to je neposredna ugroženost od pojave te bolesti.

Na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom uvedene su dezinfekcione barijere. Veterinarski inspektori su, takodje, pojačali nadzor domaće živine i divljih ptica.

XS
SM
MD
LG