Linkovi

Veb stranica nedelje: Informacije o pacijentima


Naučnici objavljuju rezultate svojih istraživanja u akademskim časopisima. Medjutim, ukoliko niste specijalista, njih je teško protumačiti. Ti časopisi su takodje skupi, ukoliko niste član univerzitetske biblioteke.

Patientiform.org pruža slobodan pristup radovima objavljenim u nekim medicinskim časopisima, ali istovremeno, prilaže materijale koji objašnjavaju najnovija istraživanja na način koji običan svet može da razume. Brajan Krofod, službenik Američkog hemijskog udruženja i veteran naučno istraživačke industrije, kaže da se ta ideja rodila pre nekoliko godina.

”Princip je bio prilično jednostavan: želeli smo da se pridružimo volonterskim zdravstvenim organizacijama kako bi razjasnili primarni istraživački sadržaj stanja bolesti na način na koji ga pacijenti razumeju.“

Dr. Kenet Moritsugu, zamenik američkog sekretara za zdravstvo, kaže da je taj koncept nove veb stranice sličan onome što njegov ured čini. U pitanju je izdavanje, kako je on zove, verzije ”crtaća“ važnih istraživačkih izveštaja, odnosno kratkih priručnika pisanih za pacijente, a ne za lekare.

”Pošto vam informacije pristižu iz svih mogućih pravaca i na sve moguće načine, važno je biti u stanju da prenesete te informacije pojedincima na takav način da ih oni mogu razumeti prihvatiti i preduzeti akciju.“

Na pomenutoj veb stranici možete dobiti najnovije informacije o raku, srčanim bolestima, dijabetesu i nekim drugim bolestima. Nove informacije će pristizati kako se novi pacijenti prijavljuju. Treba naglasiti da je sve besplatno. Na istoj stranici se takodje mogu naći važne informacije o medicinskim studijama uopšte, kao i o načinu na koji su sprovodjene i objavljivane. Sve se to nalazi na stranici PatientInform.org.

XS
SM
MD
LG