Linkovi

Tablete kalcijuma ne mogu da preduprede slamanje kostiju?


U najnovijem istraživanju ustanovljeno je da zamena za kalcijum, koju uzimaju milioni žena, možda ne može da predupredi lomljenje kostiju.

Nova studija, objavljena u časopisu «Nju ingland džurnal of medisin», donela je iznenadjujući zaključak da tablete kalcijuma možda ne mogu da preduprede slamanje kostiju. Tableta kalcijuma na dan bila je preporučivana za zdravlje kostiju. Suzan Vinkeler uzimala je zamenu za kalcijum tri godine.

«Uzimam kalcijum jer sam zabrinuta zbog osteoporoze i zbog gubitka gustine kostiju».

Prisila Averbuš kaže da ona nikada ne razmišlja dva puta oko dodavanja kalcijuma u svoju dijetu.

«Uzimam kalcijum zbog svojih kostiju. Mislim da bi svi trebalo da ga uzimaju».

U studiji je učestvovalo 36 hiljada zdravih žena u postmenopauzi. Polovina od njih uzimala je uobičajenu zamenu za kalcijum i vitamin De, takodje dobar za kosti, dok su drugoj polovini date lažne pilule. Doktor Etel Sirus, sa Kolumbija univerziteta kaže da posle sedam godina nije bilo razlike u broju fraktura medju dve grupe.

«Ukoliko već dobijate dovoljno kalcijuma iz svoje dijete, mislim da nam ovo istraživanje govori da ne bi trebalo da uzimamo još kalcijuma».

Istraživači su ustanovili da bi žene trebalo da uzimaju zamenu samo ako im je potrebna zato što tri ili četiri obroka dijetetskih proizvoda na dan mogu da sadrže dovoljno potrebnog kalcijuma, kaže doktor Bes Doson Hjudž sa Taft univerziteta.

«Cilj je da ukupna unesena količina kalcijuma bude 1200 miligrama. Ako dobijete 600 iz dijete, potrebno vam je još 600 miligrama iz zamene».

Studija je pokazala da su žene, koje su uzimale zamenu jer im je bila potrebna, imale koristi. Doktor Doson Hjudž kaže da bi neke žene trebalo da naprave testiranje gustine kostiju sa 65 godina ili ranije, posebno ako su mršave ili aku su imale prelome ili nikada nisu jele mlečne proizvode.

«Vežbanje i u mnogim slučajevima prepisani lekovi , potrebni su da bi smanjili rizik od preloma».

Prvi korak za zdravijim kostima, kažu istraživači, je ustanoviti kome je potrebno više kalcijuma , a kome nije.

XS
SM
MD
LG