Linkovi

Buš: Kompanija je iz zemlje koja saradjuje u borbi protiv terora


Prkoseći najavljenom vetu predsednika Buša demokrate i republikanci u Kongresu upozoravaju da će blokirati plan da se operacije u šest američkih luka prepuste kompaniji u vlasništvu vlade Ujedinjenih arapskih emirata. Predsednik Buš insistira da će se suprotstaviti svakom pokušaju članova Kongresa da spreče taj poslovni aranžman.

Predsednik Buš je prvi put komentarisao ovaj slučaj juče kada je pozvao novinare na improvizani brifing u predsedničkom avionu tokom povratka iz Kolorada za Vašington. Predsednik je zatražio da mu članovi Kongresa objasne zašto kompanija «Dubai World Ports» mora da ispuni više standarde nego što je bio slučaj sa britanskom kompanijom koja je do sada vodila operacije u šest američkih luka. U kasnijoj izjavi u Beloj kući predsednik je rekao da je ta kompanija bila temeljito proverena od strane vladinih agencija. Predsednik Buš je tom prilikom izjavio da bi se blokiranjem ovog poslovnog aranžmana poslala pogrešna poruka saveznicima i prijateljima.

«Ta kompanija je iz zemlje koja sa nama saradjuje u borbi protiv terora, koja je saveznik u ratu protiv terorizma. Ta kompanija vodi lučke operacije u različitim zemljama širom sveta iz kojih se roba redovno transportuje za SAD. Mislim da bi bio jako loš signal za prijatelje širom sveta ako kažemo da je u redu kako kompanija iz jedne zemlje vodi lučke operacije, ali da to nije u redu ako je kompanija iz zemlje u drugom delu sveta, mada se ta zemlja pridržava svih pravila.»

Kompanija «Dubai World Ports» bi vodila lučke operacije u Njujorku, Nju Džerziju, Filadelfiji, Baltimoru, Nju Orleansu i Majamiju, koje preuzima od britanska kompanije «P & O Steam Navigation». Kompanija iz Dubaija je kupila tu britansku kompaniju za 6,8 milijardi dolara, a ugovor o kupoprodaji treba da dobije konačnu potvrdu u britanskom sudu kasnije ovog meseca. Predsednik Buš se, medjutim, u ovom slučaju našao u direktnom konfliktu sa uticajnim republikanskim liderima u Kongresu, koji najavljuju da će udružiti snage sa demokratama da bi zaustavili ovaj aranžman. Demokratski senator iz Njujorka, Čarls Šumer, rekao je da sporna kompanija potiče iz zemlje u kojoj, prema njegovim rečima, Al Kaida ima snažno prisustvo, što nalaže temeljitu proveru. Šumer, zajedno sa republikancem Piterom Kingom, koji predsedava Odborom za unutrašnju bezbednost Predstavničkog doma, namerava da podnese predlog zakona koji bi blokirao ovaj aranžman, možda već sledećeg ponedeljka. Evo šta je tim povodom rekao kongresmen King:

«Radi se o zemlji koja je imala bliske veze sa teroristima i zaista ne možemo da preuzmemo taj rizik»

Lider republianske većine u Senatu, Bil Frist, najavio je sličan zakonski predlog u tom kongresnom domu, dok je spiker Predstavničkog doma, takodje republikanac, Denis Hastert, zatražio trenutni moratorijum, dok Kongres ne bude detaljnije razmotrio moguće opasnosti koje ovaj poslovni aranžman donosi američkim lukama. Funkcioneri sekretarijata za unutrašnju bezbednost i drugih vladinih agencija su proteklih dana uveravali javnost da su sve okolnosti tog aranžmana bile pomno ispitane i da je tek na osnovu toga data saglasnost vlade za njegovo zaključenje. Inače, predsednik Buš do sada tokom oba svoja mandata nije ni jednom upotrebio veto. Kongres ima mogućnost da poništi predsednički veto, ali je za takvu odluku potrebna dvotrećinska većina u oba doma.

XS
SM
MD
LG