Linkovi

Glavna tužiteljka Karla Del Ponte tvrdi da Mladić nije uhapšen, ali da je u Srbiji i u dosegu vlasti u Beogradu


Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je danas da general Ratko Mladić, optužen za genocid u BiH, nije uhapšen, ali da se nalazi u Srbiji i da je u dosegu vlasti u Beogradu.

"Glasine koje su juče širene iz Beograda o hapšenju Mladića nemaju apsolutno nikakvo utemeljenje. Nema nikakvih naznaka ni da se pregovara o njegovoj predaji u ovom trenutku. Juče sam kontaktirala vlasti u Beogradu i uveravali su me da nema istine u svemu ovome. Mladić je na slobodi, na žalost", rekla je Del Ponteova na redovnoj konferenciji za novinare u Haškom tribunalu.

Ponovila je da je Mladić u "Srbiji od 1998" i da je "sve to vreme bio i ostao u dosegu vlasti Srbije".

"On može i mora biti smesta uhapšen i ja očekujem od svih vlasti u Srbiji da rade mnogo energičnije na ostvarenju tog cilja", naglasila je Del Ponteova.

Ocenjujući da je od suštinske važnosti to što je Evropska unija hapšenje Mladića postavila kao uslov Beogradu za uspeh pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, Del Ponteova je naznačila da "Srbija zna da ti pregovori mogu biti prekinuti i možda nikada okončani, ako Beograd propusti da saradjuje s Tribunalom".

"Ja sam uvek mogla računati na podršku EU, ali je sada uloga EU ključna. Sada mi je potrebna snažnija podrška EU da bismo Mladića u Hagu imali veoma brzo. Jasni rokovi i jasne sankcije će dovesti do brzih rezultata", podvukla je glavna tužiteljka.

Del Ponteova je ponovila da nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić i bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić "moraju biti privedeni pravdi u Hagu da genocid nad 8.000 Muslimana u Srebrenici ne bi ostao nekažnjen".

Del Ponteova nije odgovarala na pitanja novinara.

XS
SM
MD
LG