Linkovi

Rajs: Hamas da izabere između politike i terora


Američki državni sekretar Kondliza Rajs pozvala je ekstremističku palestinsku organizaciju Hamas da izabere izmedju terora i politike dok se priprema da preuzme kontrolu nad paletinskom vladom.

Kondoliza Rajs kaže da medjunarodna zajednica očekuje od Hamasa da ispuni odredjene uslove, uključujući odricanje od nasilja i priznavanje Izraelu pravo na postojanje.

”Ako nova palestinska vlada predvodjena Hamasom želi da ispuni želje palestinskog naroda za mirnim životom, boljim životom, životom u kome bi bilo ekonomskog napretka, onda ne treba ni govoriti o tome da ne može da stoji jednom nogom u teroru, a drugom u politici. Morate da se odreknete nasilja.“

Državni sekretar i njen egipatski kolega Ahmed Abul Gait, govorili su novinarima u Kairu, kratko vreme pošto je palestinski predsednik Mahmud Abas zvanično imenovao funkcionera Hamasa Ismaila Haniju za novog premijera i dao mu rok od 5 nedelja da osnuje vladu. Državni sekretarijat smatra Hamas za terorističku organizaciju.

I Rajsova i egipatski ministar Abul Gait istakli su humanitarne potrebe palestinskog naroda. Gait je kritikovao izraelsku odluku da prekine isplaćivanje prikupljenog poreza palestinskoj vlasti kada Hamas preuzme kontrolu.

On je pozvao Sjedinjene Države da nastave da pružaju podršku Palestincima i daju Hamasu vremena da se razvije kao politička stranka. Sekretar Rajs sutra bi trebalo da se sastane sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, a zatim će otputovati u poseti Saudsijskoj Arabiji i Ujednjenim arapskim emiratima.

XS
SM
MD
LG