Linkovi

Sve više žarišta ptičijeg gripa u Evropi


U utorak je počelo uništavanje oko 3000 komada peradi u deset sela u Federaciji i dva u Republici Srpskoj, koja se nalaze u krugu od tri kilometra od mesta gde je pronađen labud zaražen ptičijom gripom, kod Malog plivskog jezera.

Na severoistoku Slovenije, blizu Maribora, veterinari su proglasili novo žarište ptičijeg gripa, nakon što je otkriven virus H5 na sivoj čaplji. Kako prenose slovenski mediji, do sada je ptičiji grip definitivno potvrđena kod osam uginulih labudova, a mere zaštite i držanje peradi u zatvorenom biće na snazi nekoliko meseci.

Hrvatska je takodje potvrdila da je uginuli labud, koji je pronadjen prošle nedelje na poluostrvu Čiovu kod Splita, bio zaražen virusom H5N1.

Portparol madjarske vlade saopštio je da su tri mrtva labuda, pronadjena na jugu zemlje, bila zaražena smrtonosnim virusom ptičijeg gripa H5N1.

U medjuvremenu su nemački veterinari potvrdili 22 nova slučaja ptičijeg gripa na ostrvu Rigen, čime je ukupan broj slučajeva u Nemačkoj porastao na 103.

Francuska i Holandija zatražile su od EU dozvolu da vakcinišu svoju živinu, ali eksperti za zdravlje životinja nisu postigli sporazum o tome, pa će razgovori biti nastavljeni u sredu.

XS
SM
MD
LG