Linkovi

Pripadnik "Škorpiona" priznao zločin u Srebrenici


Drugooptuženi od petorice pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" Pero Petrašević priznao je danas da je po naredjenju učestvovao u ratnom zločinu ubistva šestorice srebreničkih Muslimana kod Trnova 1995. godine.

Petrašević je svoju odbranu izneo pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, i pozvao prvooptuženog komandanta "Škorpiona" Slobodana Medića da prizna da je naredio da se šestorica zarobljenika streljaju u julu 1995. godine kod Trnova u BIH.

Video snimak streljanja obelodanjen je u junu prošle godine na sudjenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, posle čega je 8. oktobra Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv "Škorpiona".

Milan Lukić u Hagu

Bosanski Srbin Milan Lukić optužen za zločine protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992. godine, koji je pre pet meseci uhapšen u Argentini, danas je stigao u Hag.

Lukića je haški tribunal u novembru 2000. godine optužio za ubistva, mučenje i terorisanje civila nesrpske nacionalnosti iz višegradskog kraja, a okružni sud u Beogradu ga je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina otmice i ubistva 16 gradjana muslimanske nacionalnosti iz mesta Sjeverin 1992. godine.

Bivši zvaničnici RS tvrde da nisu krivi

Istovremeno, četvorica bivših zvaničnika i privrednika Republike Srpske, Momčilo Mandić, Milovan Bjelica, Milorad Govedarica i Mirko Šarović danas su se u Sudu BiH izjasnili da nisu krivi po optužnici za organizovani i privredni kriminal i korupciju.

Nekadašnji ministar pravosudja RS, Momčilo Mandić uz to je porekao krivicu za pružanje pomoći haškom optuženiku Radovanu Karadžiću za šta je takodje optužen.

Bjelica, Govedarica i bivši predsednik RS Mirko Šarović terete se za zloupotrebu položaja, organizovani kriminal i udruživanje radi vršenja krivičnih dela.

XS
SM
MD
LG