Linkovi

Vlada Srbije demantovala medijske navode o hapšenju haškog begunca Ratka Mladića


Iako većina medija tvrdi da je haški begunac Ratko Mladić uhapšen i prebačen u Tuzlu, Vlada Srbije to demantuje.

Portparol Vlade Srđan Đurić demantovao da je Ratko Mladić uhapšen. Reč je o dezinformaciji koja nanosi štetu i ne doprinosi naporima Vlade da saradnja sa Haškim tribunalom bude dovedena do kraja, rekao je Đurić.

Stejt department je saopštio da nema saznanja o hapšenju haškog begunca Ratka Mladića. "On je i dalje begunac pred pravdom", izjavio je novinarima portparol Stejt departmenta Adam Ereli.

Predsedavajući Veća ministara BiH Adnan Terzić izrazio je rezervu prema informaciji da je Mladić uhapšen. Terzić je večeras u dnevniku BHT1 izjavio da BiH nema nikakvu zvaničnu potvrdu hapšenja.

I portparol EUFOR-a u Bosni i Hercegovini Stiven Maršal demantovao je vest o hapšenju Ratka Mladića. Zvaničnici u američkoj vojnoj bazi takođe tvrde da nije sleteo nijedan avion sa Mladićem i da nije bilo nikavih vanrednih aktivnosti.

Iz agencijskih vesti može se zaključiti da u Srbiji traje akcija lociranja Ratka Mladića, ali nije poznato da li je reč o hapšenju ili o stupanju u kontakt s Mladićem zbog eventualne ponude za njegovu dobrovoljnu predaju.

Savetnik srpskog premijera Vladeta Janković izjavio je da nema informaciju da je haški begunac Ratko Mladić lociran i istakao da država čini sve da se uskoro reši pitanje saradnje sa Haškim sudom. U razgovorima premijera Koštunice i glavne tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte nije bilo reči o roku za izručenje Ratka Mladića, ali nema više prostora za odlaganje i izbegavanje te međunarodne obaveze, rekao je Janković i zatim dodao da ako bi se nekim nesrećom dogodilo da se taj problem ne reši, zaista preti ozbiljna opasnost da budu ugroženi pregovori o približavanju sa Evropskom unijom ali i druge stvari koje od toga zavise.

Generalni inspektor republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović takođe je izrazio očekivanje da će saradnja s Haškim tribunalom vrlo brzo uspešno biti okončana. Hapšenje haških begunaca, rekao je Božović, je tehničko pitanje jer je politička odluka srpske Vlade apsolutno jasna i čvrsta.

Hag nema informacije o Mladićevom hapšenju

Tužilaštvo Haškog tribunala nema informacije da je bivši vojni lider bosanskih Srba general Ratko Mladić uhapšen, rekla je za Glas Amerike portparol Tužilaštva Florans Artman.

Tribunal u Hagu u principu ne komentariše hapšenja haških begunaca, sve dok se oni ne nadju u pritvornoj jedinici Tribunala.

"Slučaj Mladić" pomno prate vodeći svetski mediji

Vodeći svetski mediji prenose večeras informacije o potrazi za haškim optuženikom Ratkom Mladićem, navodeći da su izveštaji o njegovom hapšenju kontradiktorni.

Svetske TV stanice su informacijama o Mladiću prekidale svoje vesti, uz navodjenje da oko njegovog hapšenja vlada konfuzija. Britanske televizije Skaj njuz i Bi-Bi-Si prenele su i da je srpska vlada demantovala da je Mladić uhapšen, dok je Skaj njuz preneo i izjavu srpskog bezbednosnog zvaničnika agenciji AP da je Mladić lociran i da se pregovara o njegovoj predaji, uz o0gradu da su izveštaji dosta "konfuzni".

I ostale svetske agencije prenele su različite informacije o navodnom hapšenju Mladića.

Agencija AFP je, pored zvaničnog demantija vesti, pozivajući se na svoje izvore, javila da je "operacija" u vezi s Ratkom Mladićem "u toku". Rojters je preneo da je navodno u toku prebacivanje Ratka Mladića u Hag, preko Tuzle, kao i drugu informaciju prema kojoj je on lociran na podrućju Tuzle.

Sve agencije podsećaju da je predaja Mladića Haškom tribunalu uslov za nastavak evropske integracije SCG, podsećajući da su se glasine o njegovom hapšenju javile u trenutku kada se očekuje nastavak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Posle upozorenja evropskog komesara Olija Rena da bi pregovori SCG o pridruživanju EU ozbiljno mogli da budu ugroženi ako se haški optuženik Ratko Mladić uskoro ne nadje u Hagu, proteklih dana više zvanićnika SCG navodili su da je krajnji rok za predaju Mladića kraj februara.

Glavni tužilac Haškog Tribunala Karla del Ponte je prošle nedelje najavila da će traziti suspenziju pregovora sa SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ukoliko Ratko Mladić ne bude predat Hagu.

Svoboda pozvao Mladića da se preda

Potpredsednik Evropske socijalističke partije Hanes Svoboda pozvao je haškog optuženika Ratka Mladić da se preda "da ne bi držao gradjane SCG kao taoce". Posle sastanka sa poslaničkom grupom Demokratske stranke (DS) u Skupštini Srbije i Crne Gore, Svoboda je rekao da bi se predajom Mladića oslobodio proces pregovora sa EU.

XS
SM
MD
LG