Linkovi

Vujanović očekuje da EU razmotri prijedlog referendumske većine


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović uvjeren je da će Evropska unija dodatno analizirati svoj predloženi model da odluku na crnogorskom referendumu o državnom statusu mora da podrži 55 odsto izašlih birača. Vujanović je ipak ocijenio da će Crna Gora dobiti nezavisnost i pored tog modela.

Vujanović tvrdi da taj nov i neobičan model EU glasače čini neravnopravnim, uz rizik neuvažavanja odnosa većine i manjine.

“Bez obzira što je EU samo predložila ovaj model, ona je autorstvom i procjenom da je dobar kompromis, prihvatila i njegove slabosti i potrebu sopstvene posvećenosti njihovom otklanjanju”, rekao je Vujanović zatvarajući Kran Montana forum u Miločeru.

On smatra da je referendum istorijska prilika Crne Gore u kojoj će pobijediti želja za nezavisnošću sopstvene države, čak i uprkos eventualne primjene tog nepoznatog pravila, koje može samo dodatno motivisati zbog njegove nepravičnosti.

Predsjedavajući Kran Monata Žan Pol Karteron je na zatvaranju kazao da se nada da će se učesnici Foruma vratiti u Crnu Goru da razgovaraju o njenoj izgradnji nakon nezavisnosti.

Bivši generalni sekretar Savjeta Evrope Valter Švimer ocijenio je da treba dati šansu za samostalan put Crnoj Gori i Srbiji ukoliko postojeća Državna zajednica ne funkcioniše.

On je u rekao da EU ne bi mogla da donese nikakvu odluku u pogledu crnogorske nezavisnosti ukoliko bi samostalnost podržalo između 50 i 55 odsto izašlih birača.

»Vjerovatno bi u tom slučaju članice EU pojedinačno mogle da počnu proces crnogorskog priznanja, nešto poput scenarija za Sloveniju ili Hrvatsku«, rekao je Švimer.

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je sinoć da je nije realno očekivati da će suverenistički blok pristati da Crna Gora ostane bez države ukoliko bi odluku o nezavisnosti na referendumu podržalo 54,9 odsto izašlih birača.

Pokret za Državnu zajednicu smatra da je predlog Evropske unije da je za uspjeh referenduma potrebno da za nezavisnost glasa 55 odsto od izašlih glasača uskratio blok za zajedničku državu za 28 hiljada glasova.

Predsjednik IO tog Pokreta Zoran Žižić je kazao da izraženo u procentima to znači da bi umjesto 50 odsto plus jedan upisanih glasača, o nezavisnosti Crne Gore odlučilo »samo« 44 odsto ukupnog biračkog tijela.

XS
SM
MD
LG