Linkovi

Buš: Ulaganje u alternativnu energiju smanjiće zavisnost privrede SAD od nafte


Predsednik Buš je izjavio da će investiranje u alternativne izvore energije smanjiti američku zavisnost od uvozne nafte. Predsednik je u utorak govorio u državi Kolorado, u jednoj laboratoriji finansiranoj od strane federalne vlade.

Predsednik Buš je rekao da smanjenje američke zavisnosti od uvozne nafte predstavlja važan nacionalni cilj:

”Mnogo sam vremena proveo brinući se zbog implikacija koju naša zavisnost od nafte ima po nacionalnu bezbednost, posebno zbog nafte iz delova sveta u kojima se ljudi ne slažu sa našom politikom ili sa našim načinom života.“

Predsednik je rekao da alternativni izvori energije predstavljaju pitanje nacionalne bezbednosti, u trenutku kada 60 odsto sirove nafte u američkim rafinerijama dolazi iz inostranstva. On bi želeo da Kongres poveća finansiranje istraživanja metoda za čistije sagorevanje uglja, kao i za efikasnije korišćenje sunčeve energije i energije vetra. Buš je govorio u Nacionalnoj laboratoriji za obnovljive izvore energije, u kojoj su ranije ovog meseca zatvorena 32 radna mesta. Uoči predsednikove posete, pomenuta mesta su ponovo otvorena, zahvaljujući sumi od pet miliona dolara poslatoj iz Sekretarijata za energetiku. Buš je rekao zaposlenima da zemlja ceni njihov rad i da su nedoumice oko njihovog finansiranja rasčišćene:

”U pitanju je, naravno, da li će dobre namere biti poduprte dolarima. Deo problema sa kojim se suočavamo jeste, na žalost, da se ponekad donose dobre odluke ali da zbog pitanja raspodele sredstava taj novac ponekad ne završava tamo gde bi trebalo.“

Predsednik Buš je izneo želju da tokom naredne dve decenije smanji uvoz nafte sa Bliskog istoka za 75 odsto. Jedan od načina za dostizanje tog cilja biće da Amerikanci počnu više da koriste gorivo biljnog porekla, kao što je etanol koji se dobija pretežno iz kukuruza. Buš je rekao da ga ohrabruje i napredak u razvoju efikasnijih akumulatora za hibridne automobile, sposobne da za pogon koriste i benzin i električnu struju.

XS
SM
MD
LG