Linkovi

Moskva i Teheran nastavljaju razgovore o nuklearnom programu Irana


Ruski i iranski funkcioneri odbacuju izveštaje o neuspehu njihovih dvodnevnih razgovora u Moskvi, iako su završeni bez iranskog pristanka na ruski kompromisni predlog. Taj plan, podržan od Zapada, neki smatraju poslednjom šansomu za izbegavanje predavanja tog pitanja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija radi mogućih sankcija.

Posle razgovora koji su trajali samo jedan sat ruska televizija emitovala je snimke odlaska kolone vozila sa iranskom delegacijom. Jučerašnji prvi sastanak trajao je više od pet sati, ali i on se završio bez nagoveštaja ikakvog napretka. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovio je gledišta iranskih funkcionera da razgovori nisu propali i da će biti nastavljeni.

Ali ni Lavrov ni Iranci nisu nagovestili nikakav datum. Aleksandar Pikajev, direktor Odeljenja za razoružanje i rešavanje konflikata, u moskovskom Institutu za svetske ekonomske i medjunarodne odnose, ipak smatra da razgovori nisu doneli nikakve rezultate.

”Juče je još bilo neke nade da će dve strane danas postići neki dogovor. Medjutim, brz odlazak iranske delegacije pokazuje da se razgovori nisu završili uspešno.“

Iranska delegacija se sada vraća u Teheran, ali se očekuje da će se u četvrtak sastati sa direktorom ruske atomske agencije, Sergejem Kirijenkom. Kirijenko će otputovati u Teheran delimično i zato da bi obišao reaktor Bušer, u čijoj izgradnji učestvuje Rusija. Neki stručnjaci kažu da bi razgovori o kompromisnom predlogu mogli da se nastave na marginama te posete. Medjutim, to nije potvrdjeno iz zvaničnog izvora.

Analitičar Pikajev kaže kako sumnja da Rusija može mnogo šta da uradi kako bi isposlovala sporazum sa Irancima i tako sprečila akciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija:

”Nisam siguran da sam optimista, jer mislim da je verovatnoća predaje tog pitanja Savetu bezbednosti prilično visoka.“

Ali Pikajev priznaje da obe strane imaju rok do 6. marta pre nego što Medjunarodna agencija za atomsku energiju, u Beču, bude odlučila da li da spor oko iranskog nuklearnog programa prenese u nadležnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, radi mogućeg zavodjenja sankcija.

Štajmajer ne isključuje mogućnost sankcija

O Iranu je bilo reči i u Tokiju. Posle razgovora sa japanskim premijerom Đuničirom Koizumijem i svojim kolegom Tarom Asoom, nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je potvrdio da će iranski slučaj, ukoliko ne dođe do napretka na razgovorima sa Iranskom vladom, biti predat Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

«Međutim, to ne znači da ćemo odmah uvesti sankcije Iranu. Ali, kao što sam rekao i nemačkim novinarima, ne isključujemo tu mogućnost», rekao je Štajnmajer.

XS
SM
MD
LG