Linkovi

Francuska i Indija potpisali sporazum o nuklearnoj tehnologiji


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_france_india_chirac_singh_20feb06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>U pozadini razgovora je lebdeo spor Indije i Evrope zbog pokušaja jednog Indijca da preuzme glavnog evropskog proizvođača čelika.

Posle jednočasovnog razgovora u Nju Delhiju, francuski predsednik Žak Širak i indijski premijer Manmohan Sing, potpisali su sporazum o saradnji u sektoru mirnodopske nuklearne energije. Ipak, ta saradnja je nešto što je u ovom trenutku tek u izgledu. Francuska odluka da podrži pokušae Indije da se domogne tehnologije za mirnodopsko korišćenje nuklearne energije, dolazi u trenutku kada i Sjedinjene Države rade na izmeni decenijske politike uskraćivanja te tehnologije Indiji. Saradnja Indije i Francuske zavisi od uspeha dogovora Nju Delhija i Vašingtona, na osnovu principa međunarodne nuklearne trgovine. Predsednik Širak, obraćajući se uz pomoć prevodioca, rekao je na konferenciji za novinare da Francuska razume potrebe Indije za mirnodopskom nuklearnom energijom.

«Taj pristup mi sa francuske strane vidimo kao nešto što je neophodno za pokretanje i podsticanje indijskog ekonomskog razvoja, što ujedno i istovremeno ne vodi preteranom zagađenju koje bi proizvelo obimno ispuštanje gasova koji izazivaju efekat staklene bašte», rekao je Širak. Poseta francuskog predsednika se vremenski podudara sa sporom Indije i Evrope. Magnat čelika Lakšmi Mital, rođen u Indiji, sada je vlasnik Kompanije «Mital stil», najvećeg proizvođača čelika na svetu. On je nedavno na nekorektan način preuzeo evropsku kompaniju «Arselor». Vesti o tome su izazvale komentare pojedinih evropskih zvaničnika da su te kompanije pogrešno spojene, zbog razlika u poslovnoj kulturi i vrednostima, što su pojedinici u Indiji protumačili kao rasizam. Širak je to odlučno demantovao, rekavši da je «Mital stil» povukao potez bez objavljivanja bilo kakvog «industrijskog plana» i da Evropljani imaju pravo da znaju šta se planira sa jednom velikom kompanijom.

«To je podjednako pravo i Evropljana da brinu za svoj posao, svoju budućnost i tehnologiju koja je tu umešana i šta ih očekuje u budućnosti», rekao je francuski predsednik. Sporazum o budućoj nuklearnoj saradnji je jedan od ugovora koje su potpisale dve zemlje, na područjima koja se protežu od odbrane, preko trgovine, do obrazovanja.


XS
SM
MD
LG