Linkovi

Rusija i Iran održavaju razgovore o ruskom nuklearnom programu


Ruski i iranski pregovarači u Moskvi razgovaraju o ruskom kompromisnom predlogu koji se smatra poslednjom prilikom da se Iran poštedi izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, radi mogućih kaznenih mera zbog iranskog spornog nuklearnog programa.

Razgovori su po svemu sudeći imali loš početak, s obzirom da su lokalne agencije navele da je šef iranske delegacije rekao da ruski kompromisni predlog nije povezan sa zahtevima koji se upućuju Iranu da nastavi da se pridržava moratorijuma na obogaćivanje uranijuma. Agencija ITAR TAS navodi da je iranski pregovarač rekao da ne predvidja nikakve preduslove. Medjutim, iranski ministar inostranih poslova, Manučer Motaki, uputio je drugačiju poruku uoči početka razgovora u Moskvi, izjavivši za rusku televiziju da je Iran otvoren za svaki predlog koji bi pomogao da se izađe na kraj sa, kako je rekao, ”ovom teškom situacijom“.

Iranski ministar inostranih poslova je rekao da prema njegovom shvatanju postoje dva pitanja: pravo Irana da razvija nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe i ublažavanje strepnji svetske zajednice. Prema kompromisnom predlogu, Rusija bi obavljala osetljivo obogaćivanje uranijuma za Iran, da bi se sprečilo korišćenje uranijuma za razvoj oružja, od čega strahuju Sjedinjene Države i Evropa. Strepnje Zapada su se znatno povećale otkako je Iran ponovo počeo da obogaćuje uranijum u manjem obimu. Ruski ministar ihnostranih poslova Sergej Lavrov je prošle nedelje rekao da je kompromisni predlog Moskve bio, ”uslovljen“ prekidom svih aktivnosti u vezi sa obogaćivanjem. Ruski zvaničnici su takodje rekli da će izvršiti veliki pritisak na Iran da obnovi moratorijum, da bi se dala prilika razgovorima. Lavrov je u jednoj TV emisiji izjavio da, koliko je Rusiji poznato, sankcije nikada nisu postigle željeni cilj, zbog čega, kako je objasnio, Moskva i dalje veruje da su pregovori sa Iranom jedini put.

”Mnoge zapadne zemlje ne žele sankcije. Rusija ne želi sankcije, Kina ih ne želi, kao i mnoge druge zemlje. Ne zato što hoćemo da budemo popustljivi prema opasnostima koje sadrži nepoštovanje režima sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. Naprotiv, smatramo da taj režim mora da se pojača i ne sme da se krši. Medjutim, sankcije neće postići taj cilj. Njega bi mogli da postignu pregovori i oslanjanje na profesionalizam stručnjaka Medjunarodne agencije za atomsku energiju.“

Ta međunarodna agencija 6. marta treba da održi sastanak na kojem bi mogla biti doneta odluka da se slučaj Irana iznese pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG