Linkovi

Olimpijske igre veliki sportski i medijski događaj


Novinari iz celog sveta 24 sata dnevno u olimpijskom medijskom centru u Torinu pomno prate podvige mnogobrojnih spotista koji, svi, imaju isti cilj - da se domognu medalje.

Sve počinje rano ujutru, bez obzira da li doručkujete u kafeteriji ili ste u autobusu na putu prema poprištu nekog od sportskih takmičenja. U mnoštvu jezika, čujete ruski, kineski, engleski, korejski, nemački, japanski... Đuzepe Gatino, direktor službe za odnose sa medijima na Zimskoj olimpijadi, kaže da nijedne igre nisu bile medijski toliko pokrivene kao ove u Torinu.

”Štampani mediji su zastupljeni sa više od tri hiljade akreditovanih novinara. Tu su i fotoreporteri, a najviše ima televizijskih ekipa u kojima je nešto manje od sedam hiljada ljudi.“

Gatino kaže da je pravi izazov bilo zadovoljavanje potreba svih novinara u Torinu.

“Medijima je potrebna najnovija tehnologija, smeštaj, prevoz i još mnogo toga. Televizijske stanice na primer plaćaju pravo na emitovanje, a štampani mediji ne plaćaju, ali mnogo plaćaju za boravak. Svesni smo toga da je odnos sa medijima veoma važan i da ugled igara na neki način zavisi od njih.“

Uprkos velikim naporima da sve prođe kako treba, na samom početku je bilo nekoliko organizacionih problema. Žu Đi, urednik kineske agencije “Šinhua”, izjavio je za Glas Amerike da je saglasan sa tom procenom, ali da je sada sve mnogo bolje.


“Prvih nekoliko dana je vladao opšti haos, naročito u telekomunikacionim vezama. Nije bilo koordinacije, ali se posle nekoliko dana sve sredilo i sada je dobro.”

Žu Đi je rekao da mu je želja da jednog dana dođe u obilazak Torina i drugih italijanskih gradova, jer tokom Zimske olimpijade za to nije bilo vremena.

XS
SM
MD
LG