Linkovi

Orban: Medjunarodna zajednica neće nametnuti rešenje za Kosovo


“Ubedjen sam da medjunarodna zajednica neće nametnuti rešenje za Kosovo” rekao je potpredsednik Instituta za svetsku politiku i bivši američki diplomata, Frenk Orban treći. Kako privoleti američku administraciju da sa većim razumevanjem razmotri srpsku poziciju o Kosovu bilo je prvo pitanje koje je kolega Branko Mikašinović postavio g. Orbanu.

Orban: Srpska strana mora da uoči da tu postoje dve glavne prepreke: prva je apsolutna potreba za saradnjam sa Haškim sudom, na šta je već niz puta ukazao i američki podsekretar Nikolas Berns. Druga je nesposobnost vlade Srbije i Crne Gore da shvati važnost održavanja dobrih odnosa sa javnosću, vladinim i ne vladinim agencijama, institucijama i medijima u SAD, i da na taj način aritkulise svoj stav i utiče na ovdašnje javno mnjenje. Ambasada Srbije i Crne Gore deluje izuzetno dobro, ali su aktivnosti i delotvornost diplomata ograničene, a da biste bili funkcionalni u Vašingtonu morate imati iskusnog američkog lobistu, koji ne bi bio zvaniačno lice Srbije i Crne Gore, a koji zna da komunicira sa ovdašnjim političkim i intelektualnim establišmentom. S druge strane, Albanci su od samog početka shvatili važnost lobiranja i angažovali visoko profesionalne lobiste, kao što je bivši senator Dol.

Glas Amerike: Da li je Vašington već formulisao svoj stav o budućem statusu Kosova?

Orban: Zvanična američka pozicija nije formulisana i većina političara i analitičara smatra da će odlučujući faktor biti situacija na terenu. Imajući na umu da su većinsko stanovništvo na Kosovu Albanci, neizbežno je da će pregovarati i o nezavisnosti--odnosno o nezavisnsoti koja je ”zaradjena,“ kako je to rekao zamenik sekretara Berns, ili o uslovnoj nezavisnosti.

Glas Amerike: Kao što znate Srbija se zalaže za najveći stepen autonomije, ali je protiv nezavisnosti. Kako medjunarodna zajednica gleda na srpski stav?

Orban: U medjunarodnoj zajednici ima razumevanja za srpsku poziciju - tu treba pomenuti Kinu i Rusiju, koje podržavaju Srbiju i Crnu Goru uglavnom zbog svoje unutrašnje politike i mogućih secesionističkih ambicija na Tibetu ili u Čečeniji. Mislim takodje da se mišljenje u nekim zapadnoevropskim zemljama okreće više prema srpskom stavu, kao što je to slučaj sa Italijom, Španijom, pa i Nemačkom.

Glas Amerike: Po vašem mišljenju, ko će imati više uticaja u rešavanju budućeg statusa Kosova --SAD ili Evropska unija?

Orban: Ubedjen sam da medjunarodna zajednica neće nametnuti rešenje za Kosovo i da će SAD i Evropska unija saradjivati. Nemetnuto rešenje nije rešenje i moglo bi da, dugoročno gledano, stvori velike probleme. Medjunarodna zajednica se nada da će diplomatskim putem i politikom “štapa i šargarepe” privoleti dve strane da pristanu na obostrano prihvatljiv kompromis.

XS
SM
MD
LG