Linkovi

Zvanično potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa u BiH


Veterinarska služba BiH zvanično je potvrdila prisustvo ptičijeg gripa H5N1. Veterinarska služba podseća da su 16. februara u njenu laboratoriju u Sarajevu dopremljena četiri labuda sa Plivskog jezera, u opštini Jajce, koji su odstreljeni nakon što je tokom redovnog nadzora divljih ptica utvrdjeno da pokazuju kliničke znakove bolesti. N osnovu rezultata brzog testa, kod dva labuda se posumnjalo na prisustvo virusa ptičjeg gripa.

U Jajcu je zbog pojave ptičjeg gripa uspostavljeno lokalno središte za nadzor, čime je počelo sprovođenje preventivnih mera na području gde su pronađeni uginuli labudovi. U BiH je uvedena i zabrana držanja živine na otvorenom, organizovana su stalna dežurstva, a uveden je i dežurni telefon na koji građani mogu da prijavljuju sumnjive slučajve.

Novi slučajevi ptičijeg gripa kod tri labuda u Bugarskoj

Novi slučajevi virusa ptičijeg gripa otkriveni su kod tri uginula labuda u Bugarskoj,
nedaleko od Varne, saopštilo je bugarsko ministarstvo poljoprivrede. Da su uginuli labudovi bili zaraženi virusom H5N1 potvrđeno je analizom u referentnoj laboratoriji EU u britanskom Vejbridžu.

"Sada je sigurno da su tri primerka koje smo poslali u Vejbridž pozitivni na virus H5N1 ptičijeg gripa" kazao direktor bugarskog veterinarskog zavoda Jeko Bajšev. Prvi slučaj ptičijeg gripa u Bugarskoj potvrđen je 11. februara posle analize uginulog labuda, koji je pronađen na obali Dunava, nedaleko od Vidina.


Novi slučajevi ptičjeg gripa u Mađarskoj

Laboratorijske analize potvrdile su u Mađarskoj prisustvo virusa tipa H5N1 pričjeg gripa kod još dva uginula labuda, pronađenih na jugu zemlje nedaleko od tromeđe sa Srbijom i Crnom Gorom i Hrvatskom. Mađarski premijer Ferenc Đurčanj saopštio je da su uginule ptice nađene na području sela Nađbaračka i Čatalja, 170 kilometara južno od Budimpešte, gde su prošle sedmice već ponađena tri labuda zaražena smrtonosnim virusom. Premijer je precizirao da u tom području nema potrebe za uvođenjem posebnih mera bezbednosti, pošto je to učinjeno kada su pronađeni prvi zaraženi labudovi. U Mađarskoj za sada nema znakova zaraze među domaćom živinom. Uzorci uginulih ptica poslati su i u laboratoriju Evropske unije u Vejbridžu, u Velikoj Britaniji.

Više informacija o ptičijem gripu na adresi: www.voanews.com/serbian/avian_flu.cfm


XS
SM
MD
LG