Linkovi

Mere obezbeđenja u Torinu na veoma visokom nivou


Na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu do sada nije bilo nekih većih bezbednosnih problema. Više od devet hiljada policajaca iz cele Italije, nadgleda bezbednost u Torinu i okolnim planinskim vencima tokom olimpijskih igara. Dodatno obezbeđenje košta Italiju skoro 110 miliona dolara.

Vojska i obaveštajne snage uglavnom rade u pozadini. Iako je do sada zabeleženo samo nekoliko manjih incidenata, Roberto Masući iz olimpijskog nacionalnog informativnog centra kaže da je obezbeđenje i daljeu stanju pripravnosti.

”Nije bilo alarmantnih situacija, ali pripravnost je najvažnija u Italiji“

Zbog protesta muslimana oko kontroverznih karikatura proroka Muhameda, posebne mere bezbednosti preduzete su za sportiste iz Danske. Jedini incident do sada izazvali su demonstranti iz grupa, kao što je pokret ”No TAV“ prilikom nošenja olimpijske baklje. Grupa je protiv izgradnji pruge za super brze vozove preko okolnih planina za koje protestanti kažu da su pune azbesta i uranijuma. Doriana Tasoti iz grupe No TAV kaže da im je bilo zabranjeno da drže proteste ne samo u blizini olimpijskog stadiona već i na ulicama Torina.

“ Ne možemo ništa da uradimo. Pokušali smo da organizujemo demonstracije u Torinu. nisu nam dozvolili i drže nas podalje od mesta održavanja olimpijade“

Gospodin Masući kaže da je velika podrška javnosti Olimpijadi i njihovo protivljenje demonstracijama više doprinelo u sprečavanju protesta nego policijske zabrane.

”Policija je imala veliku pomoć građana koji su ustvari sprečili svaki eventualni pokušaj da se omete prenošenje olimpijske baklje.“

Neki od posmatrača Olimpijade bili su ljuti zbog restrikcija poput ove grupe navijača iz Slovačke koji nisu mogli da priđu bliže olimpijskoj vatri i naprave par fotografija. Amerikanca Martija MekKeiba ljuti što su biletarnice predaleko od ulaska na stadion.

”To je velika gnjavaža. Morate da pređete kilometer i po do ulaza.“

Međutim, Finac, Džami Hutunen je zadovoljan merama bezbednosti.

“Drago mi je da sve detaljno pregledaju.“

Za većinu učesnika i posmatrača Olimpijade malo nekomfornosti je niska cena za bezbednost.

XS
SM
MD
LG