Linkovi

Bez podrške korporacija Olimpijski pokret  ne bi mogao da postoji


Neohodne su milijarde dolara za finansiranje infrastrukture i obezbedjenje svega što je potrebno kako bi Olimpijske igre bile bezbedne i uspešne.

Žak Rog, predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta, rekao je da se Olimpijada ne bi mogla održati bez podrške poslovne zajednice. Prava za televizijsko prenošenje olimpijskih igara donelo je najviše sredstava u periodu od 2001 do 2004., obezbedivši dve milijarde i trista miliona dolara, odnosno 53 odsto olimpijskih pirhoda. Odmah posle toga dolazi novac od pokrovitelja iz korporacijskog sektora, koji je obezbedio 34 odsto sredstava, ili milijardu i šesto miliona dolara. Prodaja karata je donela dodatnih 441 milion dolara, a preostalih 87 miliona ili dva odsto došlo je od dozvola za prodaju olimpijskih proizvoda. Procenjuje se da oko dve milijarde ljudi prati Olimpijske igre, što ih čini najboljim načinom za medjunarodni marketinški plasman korporacija. Matju Hensen, direktor za globalni marketing kompanije General Electric na Olimpijskim igrama rekao je za Glas Amerike da ceni sponsorstvo kompanije.


“ To se stvarno isplati. Za nas to predstavlja veliku poslovnu mogućnost. Olimpijada je najveći sportski dogadjaj na svetu.”

Međunarodni olimpijski komitet sarađuje sa 11 partnera tokom igara u Torinu, uključujući Dženeral Elektrik i druge svetske kompanije, kao što je južnokorejski elektronski gigant Samsung, zatim Koka Kola, Kodak i Visa. Svaka od tih firmi je kupila ekskluzivna, svetska, marketinška prava za proizvode u svojoj oblasti delovanja. U zamenu za to, one plaćaju velike sume novca, daju svoje proizvode, usluge i ekspertizu tokom Olimpijade. Direktor za marketing kompanije Samsung, Lui Kim, rekao je da je sponzorisanje Olimijade pomoglo njegovoj firmi da izgradi imidž mešu potrošačima.


“ Žellimo da se predstavimo potrošačima i da ukažemo na predanost Samsunga očuvanju i održavanju Olimpijskih igara i Olimpijskog pokreta. Verovatno nećemo dobiti povraćaj preko noći, ali verujemo da ova akcija Samsunga mora biti dugoročnog karaktera. Tokom vremena, želili bi da pridobijemo potrošaće za naš proizvod.”

Hotelski lanac Hilton je sponzor Olimiijskog komiteta SAD. Potpredsednik korporacije Hilton, Džefri Diskin, kaže da nije siguran da li sponsorstvo pomaže da se putnici privole da odsednu u hiltonovim hotelima, umesto kod konkurencije, ali je rekao za GA da smatra da sponzorstvo ojačava percepciju potoršača o hotleskom lancu Hilton, “a to nas čini ponosnim.”

Sledeći put kada vidite oglase olimpijskih sponzora setite se uloge koju oni igraju da Olimpijada opstane i da takmičari uspeju. Sponzori obebzbedjuju kontinuitet i održivost Olimijskih igara.

XS
SM
MD
LG