Linkovi

Pregovarači Beograda i Prištine - na susretu u Beču - o budućem statusu Kosova


Pregovarači Beograda i Prištine, na susretu u Beču, kojim formalno počinju pregovori o budućem statusu Kosova, razgovaraće i o nadležnostima novih opština. Njihov broj i granice nisu na dnevnom redu skupa, koji će u ponedeljak ujutro početi u bečkoj palati “Daun-Kinski“, uvodnim govorom zamenika specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za pregovore o budućnosti Kosova Alber Roana. U prvom delu skupa predviđeno je da obe delegacije predstave svoja vidjenja decentralizacije Kosova, i zatim da o tome razmene mišljenja. Nakon ručka delegacije Beograda i Prištine razgovaraće o unapred, odredjenim temama i transferu nadležnosti iz oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalnih pitanja, kao i kulture.U utorak pre podne skup će biti nastavljen razgovorom na temu prenošenja nadležnosti iz oblasti policije, pravosudja, javnih potreba i državnim preduzećima.

Član pregovaračkog tima za Kosovo Goran Bogdanović izrazio je pred skup u Beču očekivanje da će i medjunarodna zajednica i Albanci prihvatiti platformu Beograda o decentralizaciji na Kosovu, navodeći da se njome zahtevaju kompetencije i ovlašćenja u domenu standarda medjunarodne zajednice u školstvu, zdravstvu, policiji i pravosudju. Član pregovaračke delegacije Beograda Milorad Todorović je rekao da u Beču, očekuje “tvrde razgovore”, bez konkretnih rezultata. Osim Bogdanovića i Todorovića u beogradskoj delegaciji će biti još dvojica predstavnika Srba sa Kosova - Marko Jakšić i Randjel Nojkić. Vodje tima biće savetnici predsednika i premijera Srbije Leon Kojen i Slobodan Samardžić. U delegaciji je i Tomas Flajner, a odlučeno je da se timu pridruži i osmi član Boško Mijatović.

Prištinsku delegaciju, će u glavnom gradu Austrije predvoditi ministar lokalne samouprave Ljutfi Haziri, a pored njega biće savetnik predsednika Kosova Skender Hiseni, koordinator radnih grupa za pregovore Bljerim Šalja i predstavnici Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj i Fehmi Mujota. U delegaciji će još biti Ardijan Đini, Iljber Hisa i ministar zdravlja Sadik Idrizi.


XS
SM
MD
LG