Linkovi

Rodjendan Džordža Vašingtona slavi se u najstarijoj kući u Njujorku


Zdanje Moris Džumel je najstarija sačuvana gradjevina na Menhetnu. Tu kuću su 1765. godine sagradili penzionisani britanski pukovnik Rodžer Moris i njegova supruga, kao letnju rezidenciju. Početkom američke revolucije 1775. godine, Morisovi su se vratili u Veliku Britaniju. General Vašington je otkrio praznu kuću Morisovih i zaključio da je pogodna za njegov štab, tokom pet nedelja Revolucije, jer se nalazila na drugoj po visini tački na Menhetnu. Iz nje se pružao pogled na visoravan Harlem, gde su male američke snage u jednoj bitci nagnale u bekstvo Britance, pa je stoga bila dobro mesto za nadgledanje situacije u gradu. Neprofitna oranizacija, koja sada upravlja ovom kućom, usredsredjena je na obrazovne programe, jer je ona zbog istorijskog značaja popularna destinacija za školske ekskurzije. Učitelj u osnovnoj školi, Rašan Houk, smatra da je ovo zdanje dobro mesto za predavanja van učionice.

”Mnoga od ove dece žive ovde, u gradskoj sredini, pa je važno pokazati im da i u njihovom kraju ima istorijskih mesta.“

Nakon američke Revolucije kuća je više puta menjala vlasnike. Stiven i Eliza Džumel su je kupili 1810. i vratili joj originalnu funkciju letnjikovca. Danas je opremljena mnogim komadima nameštaja koji su pripadali toj porodici. Tokom obilaska posetioci mogu da saznaju koliko su život u 18. veku razlikovao od današnjeg. Ken Mos je direktor ovog muzeja:

”Ovo je prilika da povežemo opštu istoriju sa istorijom naše zajednice. Stiven Džumel je došao sa Haitija i imao veliki broj slugu, dok je u ranijoj fazi tu bilo i nekih robova, od kojih su neki verovatno bili sa Kariba. To je istorijat mnogih u ovoj zajednici.“

Mos dodaje da je zdanje Moris-Džumel značajno za savremeni Menhetn, kao mesto na kome ljudi mogu da se podsete na kolonijalnu istoriju Njujorka.

”U Njujorku se nalaze neki od najvažnijih svetskih muzeja, ali ovaj je jedini koji priča o kolonijalnoj eri. Grad se širio tako rapidno da je najveći deo tragova njegove rane istorije nestao. Stoga ovo zdanje pruža gradjanima priliku da uče o istoriji ove regije i aktivnostima u Njujorku tokom Američke revolucije.“

Svakog februara u zdanju Moris-Džumel rodjendan Džordža Vašingtona se obeležava slobodnim ulazom za posetioce i obilascima sa vodičima odevenim u kostime iz kolonijalnog doba. Oni nude i osvežavajuća pića popularna u to vreme i podučavaju posetioce o važnoj ulozi koju je zdanje Moris-Džumel igralo tokom američke istorije.

XS
SM
MD
LG