Linkovi

Danas vam predstavljamo film «Freedomland»


Rasni nemiri izbijaju u jednom urbanom predgradju kada je crni kradljivac automobila optužen za otmicu belog deteta. Medjutim, ispostavlja se da je priča mnogo dublja od toga. Film Freedomland je mešavina mračnog trilera i društvene drame, a zasnovan je na romanu Ričarda Prajsa. Iskusni policijski detektiv Lorenco Kaunsel patrolira ulicama siromašnog, crnačkog dela Severnog Nju Džersija. Semjuel El Džekson koji glumi Kaunsela objašnjava da njegov junak oseća posebnu bliskost sa žiteljima tog opasnog dela grada, u kome caruje nasilje.

«Kako ja to tumačim, on je odrastao u tim četvrtima, i zna sve ljude. Bio je u njihovim kućama. Rastao je sa njihovom decom. Uhapsio je neke od njih, a druge je spasao zatvora. Ima vrlo realnu vezu sa tim svetom, a istovremeno je snažno vezan za svoj posao koji radi 20 godina. I odjednom dolazi u poziciju da bira – da li je pre svega crnac ili policajac?»

Lideri crnačke zajednice očekuju od detektiva Kaunsela da se bori za njih, a njegove kolege u uniformi – da bude na njihovoj strani. Komplikovani slučaj počinje kada u hitnu pomoć stiže belkinja koja krvari, očigledno u šoku. Ona prvo kaže detektivu Kaunselu da joj je auto ukrao jedan mladi crnac iz četvrti kojom on patrolira. Instinkt govori Kaunselu da to nije sve, i iako je žena u šoku ona mu otkriva užasne detalje. U ukradenom automobilu je njen četvorogodišnji sin, i dok policija nastoji da ga pronadje, tenzija raste izmedju Crnaca iz radničkih četvrti i pretežno belačke policije iz susednog Nju Džersija. Džulijen Mur glumi Brendu, belkinju čije optužbe dovode do jačanja rasne tenzije.

«Mislim da je to vrlo aktuelna tema. U svetlu onoga što se desilo posle uragana Katrina, možete da vidite kako siromaštvo izoluje ljude. Istovremeno, drago mi je što je film pun dijaloga, mislim da filmovi sve manje zavise od dijaloga a sve više od vizelnih efekata, bilo je zanimljivo i dosta strašno. Jedna od mojih scena sa tekstom traje 15 minuta, što je neobično, čak i za monolog na pozorišnoj sceni. Ali imalo je smisla zbog dramatike radnje, i meni se to dopalo».

Scenario za film «Freedomland» je pisao Ričard Prajs, koji je adaptirao svoj roman iz 1998. godine, a režirao ga je Džo Rot. U filmu takodje glume Idi Falko i Ron Eldard, dok su mnogi od statista stanovnici stvarnog crnačkog naselja u okolini Njujorka gde je sniman film.

XS
SM
MD
LG