Linkovi

Kompanija «Dubai Ports World» ugrožava nacionalnu bezbednost SAD?


Sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, branio je poslovni ugovor kojim kontrolu nad nekim od ključnih američkih luka preuzima jedna kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata. Kritičari u Kongresu tvrde da taj ugovor ugrožava nacionalnu bezbednost SAD.

Kritičari su oštro osudili zaključenje ovog ugovora, kojim je kompanija «Dubai Ports World», u vlasništvu vlade Ujedinjenih arapskih emirata, kupila privatnu firmu «Oriental Steam Navigation Company», sa sedištem u Londonu, koja je vodila operacije u šest vodećih luka u Americi. Ugovor u vrednosti od sedam milijardi dolara odobrio je Odbor za strane investicije u SAD, vladina agencija koju čine predstavnici sekretarijata za ekonomiju, odbranu, unutrašnju bezbednost, pravosudje, kao i Državnog sekretarijata. Sekretar za unutrašnju bezbednost, Majkl Čertof, naglasio je da je ovaj ugovor pomno ispitian, ali da o tome ne može da iznese pojedinosti.

«Bez ulaženja u detalje koji se odnose na poverljive podatke, mogu da kažem da je ono što mi tipično radimo kada se pojave sumnje, to da postavimo odredjene uslove i zahteve koje strana kompanija mora da ispuni kako bi otklonila naše zabrinutosti u vezi sa interesima nacionalne bezbednosti. Obalna straža i agencija za carinsku i pograničnu kontrolu su, u okviru našeg sekretarijata, imale vodeću ulogu u formulisanju tih uslova i proveri njihovog ispunjenja.»

Grupa senatora i kongresmena iz redova obe političke stranke pozvala je prošle nedelje Bušovu administraciju da ponovo razmotri ovaj ugovor, navodeći da se njime ugrožava nacionalna bezbednost. Članovi kongresa su upozorili da su Ujedinjeni arapski emirati bili baza za neke od otmičara aviona koji su učestovali u terorističkim napadima na SAD 11. septembra 2001. Članovi Kongresa su takodje upozorili da su Ujedinjeni arapski emirati bili jedna od samo tri zemlje u svetu koje su priznale talibanski režim u Avganistanu. Medjutim, administracija smatra Emirate sa saveznika u ratu protiv terorizma. Sekretar Čertof je u programu tv mreže NBC rekao da smatra da nije fer automatski prekidati poslovne odnose sa nekim zemljama, poput Emirata, samo zato što su one, na neki način, povezane sa teroristima koji su izvršili napade 11. septembra 2001. Čertof je dodao da je vladina agencija za kontrolu stranih investicija temeljito ispitala sporni ugovor i da je to uključilo i unošenje klauzula kojima bi se umanjile bilo kakve opasnosti po SAD. Šest američkih luka na koje se ovaj ugovor odnosi su Baltimor, Majami, Nju Džerzi, Nju Orleans, Njujork i Filadelfija.

XS
SM
MD
LG